6 yllättävää faktaa kahvista – näitä et tiennyt!

Kahvin pitkään historiaan liittyy mielenkiintoisia ja jopa yllättäviä faktoja.

1. Kahvilan tai kahvipaketin kahvintuoksu voikin olla huijausta

Monet kahvilaketjut ja kahvilat käyttävät tiloissaan tuoksua vapauttavaa laitetta, jotta asiakkaiden neniin leijailisi mukavan herkullinen ja houkutteleva kahvintuoksu.

Myös kahvinvalmistajat hyödyntävät tuotteissaan lisättyä tuoksua. Tietyissä Nescafén tuotteissa on esimerkiksi ruiskutettuna kahvintuoksua myös kahvipakettiin, jotta kahvi tuoksuisi kuluttajan nenään mahdollisimman tuoreena.

2. Kahvia kutsuttiin Euroopassa ennen Arabian viiniksi

Kahvi sanan historia ulottu arabiankielen sanaan "qahhwat al-bun", mikä tarkoittaa kahvipavun viiniä. Tämän vuoksi kahvia kutsuttiinkin ensin Euroopassa Arabian viiniksi. Seuraavaksi kahvi-sana muuntautui Arabiassa lyhyempään muotoon "qahwah" ja edelleen Turkissa muotoon "kahveh". Hollannissa kahvia alettiin kutsua nimellä "koffie" ja Italiassa "caffe".

3. Fight Club -elokuvan jokainen kohtaus sisältää Starbucksin kahvia

Fight Club -elokuvan ohjaaja David Fincher halusi jostain syystä laittaa jokaiseen elokuvan kohtaukseen näkyville Starbucksin kahvia. Tämä oli tietysti kahvilaketjujätille enemmän kuin ok. Brändin nimeä ei kuitenkaan saanut näkyä kohtauksessa, jossa kahvila tuhoutuu.

4. Japanissa voi uida kahvissa

Japanin Hakonessa sijaitsevassa Yunessun spa:ssa voi uiskennella muun muassa viinissä, suklaassa, vihreässä teessä, sakessa sekä kahvissa. Sisäänpääsy kylpylään maksaa 27 dollaria ja sillä hinnalla saa itselleen vaikkapa rentouttavan kahvikylvyn. Kylpylässä avautui juuri myös ramen-allas, joten asiakkaat pääsevät pulikoimaan myös nuudeleissa.

5. Paavikin sen tiesi: Kahvi ei ole paholaisen juoma

Historiankirjoissa esiintyvän legendan mukaan joko paavi Clement VII tai paavi Clement VIII rakastui kahviin niin palavasti, ettei voinut kieltää sitä kansalta. Tarinan mukaan fanaatikot vaativat paavia kieltämään kahvin, koska se oli heidän mielestään paholaisen keksimä juoma. Kun paavi maistoi ensimmäisen hörpyn kahvia, hän totesi: "Tämä juoma on niin herkullinen, että olisi syntiä antaa vain pakanoiden juoda sitä. Taistellaan pahoilasta vastaan siunaamalla tämä juoma!"

6. Kahvin juonti voi suojella maksaa alkoholilta

Kahvinjuonnin on todettu tutkimuksissa vähentävän riskiä sairastua alkoholiin liittyvään maksakirroosiin. Tutkimuksen mukaan jokainen päivittäinen kupillinen kahvia voi vähentää riskiä jopa 22 prosentilla. Italiassa hiljattain julkaistujen tutkimustulosten mukaan kahvinjuonti voi myös pienentää maksasyöpäriskiä 40 prosentilla. Jos juot yli kolme kupillista päivässä, riski pienenee jopa 50 prosentilla.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat