5 herkullista vinkkiä: parhaat kantarellireseptit

Kantarelli, kanttarelli ja keltavahvero – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Makuja-osio kokosi yhteen loppukesän maistuvimmat kanttarellireseptit!

Kantarelli maistuu niin pannulla paistettuna, leivän päällä, pataruoissa kuin keitoissakin. Nyt kannattaa suunnata metsään poimintapuuhiin ja loihtia maistuvat kantarelliherkut! Perinteisen piirakan ja keiton lisäksi voit tehdä vaikkapa maukkaan kantarellipizzan. Nappaa vinkit tästä:

Kantarellipiirakka

Kesän kullankeltaiset pienet aarteet pilkistävät metsässä. Ota kantarellit talteen ja leivo niistä maukasta piirakkaa.

Tarvitaan:

n. 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka

1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina tai Pyöreä Piirakkataikina, suolainen (380 g)

Sienitäyte:

1 rkl margariinia tai öljyä
½ l kantarelleja
2-3 sipulia varsineen
1 tl mineraalisuolaa, mustapippuria ja rakuunaa
1 dl pieniä kapriksia
100 g kantarellituorejuustoa (1 rasia)
2 dl sipulinmakuista hapan(ruoka)kermaa
2 munaa

Levitä sulanut taikina tasaisesti pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte paistamalla sienet ja silputut sipulit pannussa. Paista, kunnes sienistä irtoava liemi on haihtunut. Lisää mausteet, kaprikset ja tuorejuusto. Sekoita kermavalmiste ja munat. Levitä sieni-sipuliseos vuokaan ja kaada päälle kerma-munaliemi. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–40 minuuttia.

Vinkki: Voit käyttää kapristen tilalla tuntemiasi luonnon yrttejä: esim. pientä nokkosta tai puna- tai valkoapilaa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kantarellisarvet

Leivo syksyisestä sienisadosta ja voitaikinasta helppoja sienisarvia. Tarjoile lehtevät herkut lämpimän juoman tai punaviinin kera.

10 kpl

Valmistusaika: 20 minuuttia + 15 minuuttia uunissa

1 pkt Myllyn Paras Voitaikinalevyjä (500 g, 5 levyä)

Täyte:
1 l kantarelleja
2 sipulia (varsineen)
1-2 rkl voita
1 tl yrtti-pippurimaustetta
100 g kantarellituorejuustoa
(munaa voiteluun)

Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Paista sienet ja sipulisilppu voissa pannulla, mausta yrtti-pippurimausteella. Leikkaa taikinalevyt vinoon halki niin, että kustakin levystä syntyy kaksi pitkää kolmiota. Voit kaulia kolmioita hiukan isommaksi leveästä päästä. Levitä huoneenlämpöinen tuorejuusto tasaisesti taikinalevyille, noin kaksi ruokalusikallista kullekin kolmiolle. Jaa päälle sieni-sipulitäyte. Kääri kolmiot rullalle leveämmästä päästä aloittaen. Käännä sarven malliin. Voitele halutessasi munalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes sarvet ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

VINKKI: Saat kevyempiä sarvia, kun korvaat voitaikinan sämpylä- tai hiivataikinalla. Katso taikinan ohje jauhopakkauksen kyljestä.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kantarellikeitto

Jos harrastaa sienestystä, tämän metsäntuoksuisen keiton saa halvalla aikaan. Toki toriltakin ainekset löytyvät. Suppilovahverotkin käyvät, myös pakastetut. Jos sinulla on kuivattuja suppilovahveroita, tarvitset niitä 1 desin tähän soppaan.

4 hengelle:

1 l kantarelleja
3-4 rkl voita
5 rkl vehnäjauhoa
12 dl kanalientä
1 1/2 dl kuohukermaa
2 munankeltuaista
suolaa ja valkopippuria

Koristeluun:

voissa kuullotettuja (pieniä) kantarelleja
persiljaa

1. Perkaa sienet ja kuullota niitä voissa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Ota erilleen muutamia pieniä sieniä ja säästä ne koristeiksi. Sirottele jauhot sienille ja sekoita. Kaada puolet kanaliemestä sieni-jauhoseokseen koko ajan hämmentäen.

2. Kaada seos nyt yleiskoneen sekoittimeen tai tehosekoittimeen ja jauha soseeksi. Kaada sose takaisin kattilaan ja lisää loppu liemi vatkaten. Keitä hiljaa 10-15 minuuttia.

3. Vatkaa munat ja kerma yhteen ja sekoita keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna lähelle kiehumapistettä, mutta älä keitä enää, ettei keitto juoksetu. Jaa soppa lämmitetyille lautasille ja koristele paistetuilla pikkusienillä ja persiljalla.

Kana-kantarellipizza

Tässä tulee pizzaohje, joka on Italian inspiroima: paljon tomaattikastiketta, vähänlaisesti juustoa ja reilut reunat. Täyte on jännä sekoitus mietoa kananlihaa ja maukkaita kantarelleja.

Neljälle:

Pizzataikina:

25 g hiivaa
2 ½ dl vettä
1 rkl öljyä
7 dl vehnäjauhoa (durum)
1 tl suolaa

Tomaattikastike:

1 purkki tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 maustemitta sokeria
1 tl oreganoa

Täyte:

2 broilerifileetä
5 dl kantarelleja
voita paistamiseen
suolaa ja valkopippuria
400 g mozzarellaa
muutama oksa tuoretta basilikaa

1. Taikina: Liuota hiiva ja suola veteen, lisää öljy. Työstä sekaan niin paljon jauhoa, että taikinasta tulee joustavaa. Muotoile taikinasta neljä palloa ja laita ne nousemaan pariksi tunniksi leivinliinan alle.

2. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Kaada tomaattimurska kattilaan ja kiehauta, mausta tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla, sokerilla ja yrttimausteilla. Keitä kastiketta kokoon 10 minuuttia sekoitellen. Puhdista sienet ja laita ne kylmälle pannulle, nosta lämpöä kohtalaiseksi ja anna sienten hikoilla, kunnes kaikki neste on haihtunut. Lisää pannulle voi, nosta lämpöä ja paista sienet kullanruskeiksi. Leikkaa broilerinfileet paksuhkoiksi suikaleiksi, paista ne voissa ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Kauli taikinapallot neljäksi lautasen kokoiseksi pizzapohjaksi. Jaa tomaattikastike pohjille, mutta jätä pari senttiä reunasta tyhjäksi. Jaa mozzarella, kanasuikaleet ja sienet pizzojen päälle. Paista pizzoja 7 minuuttia. Riivi basilikanlehdet varsista, leikkaa ne suikaleiksi ja sirottele pizzojen päälle.

Rapea kantarellisalaatti

Kermaisen rapsakka salaattiohje kannattaa laittaa korvan taakse tulevan syksyn piristykseksi.

1 l kantarelleja
3 ruukkua romainesalaattia
auringonkukkaöljyä
suolaa
voita
valkosipulinkynsi halkaistuna
1 rkl persiljaa silputtuna

kastike:

1 tl dijoninsinappia
2 rkl punaviinitetikkaa
2 reilua ruokalusikallista ranskankermaa
suolaa
mustapippuria

lisäksi:

krutonkeja
(savupekonia)

Huuhtele sienet ja salaatti. Kasaa salaatti tarjoiluastiaan tai lautasille pohjaksi.

Paistele sieniä hetki auringonkukkaöljyssä. Lisää pannulle suolaa auttamaan sienten nesteen irtoamista. Laita kansi päälle hetkeksi, nosta se pois ja haihduta kaikki vesi pois.

Tee kastike. Sekoita pallovatkaimella sinappi, punaviinietikka ja ranskankerma. Lisää suolaa ja mustapippuria myllystä.

Kun kaikki vedet ovat haihtuneet sienistä, lisää pannulle nokare voita ja paista sienet siinä rapeiksi.

Lisää lopuksi sienten sekaan valkosipulin kynnen puolikaat ja persiljasilppu. Halutessasi voit silputa pannulle mukaan savupekonia. Sekoita hyvin ja ota pannu pois liedeltä. Ota valkosipulit pois seoksesta.

Kaada osa kastikkeesta salaatin päälle. Asettele krutongit ja paistetut sienet salaatin päälle. Koristele yrteillä ja krutongeilla ja lisää loppu kastike.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat