5 askelta hyvään yöhön – eroon univaikeuksista!

Unen puute ja univaikeudet haittaavat elämää läpikotaisin. Sinunkin on kuitenkin mahdollista nukkua hyvin yösi – kokeile näitä vinkkejä.

Huonot yöt tekevät myös päivistä huonoja, mikä vaikeuttaa unen saantia entisestään. Katkaise kierre ajoissa, sillä nukkumisvaikeudet ovat asioita, joihin on suhtauduttava vakavasti.

Kokeile seuraavia vinkkejä, joiden avulla nukahdat helpommin ja unesi on laadukkaampaa. Mikäli ne eivät auta ja huonot yöt jatkuvat, ota yhteyttä lääkäriin.

Rauhoitu ennen nukkumaanmenoa

Älä katsele televisiota tai vietä aikaa netissä ennen nukkumaanmenoa. Rauhoita koti mielellään jo muutamaa tuntia aikaisemmin: himmennä valot ja lueskele kirjaa sängyssä.

Voit kokeilla myös meditaatiota, venyttelyä ja erilaisia rentoutusharjoituksia. Esimerkiksi seuraava harjoitus voi helpottaa unensaantia:

– Asetu selinmakuulle ja hae mahdollisimman mukava asento.
– Ajattele ensimmäiseksi varpaitasi: Kuvittele, että ne ovat mahdollisimman lämpimät, rennot ja painavat. Hiljalleen ajatuksesi muuttuvat aidoiksi tuntemuksiksi ja kun niin tapahtuu, kuvittele, että jalkateräsi ovat painavat ja rennot. Siirry hiljalleen eteenpäin siten, että lopulta olet käynyt läpi koko kehosi.
– Huomaa, että rentoutus voi saada sinut jo itsessään nukahtamaan. Siksi on hyvä laittaa kello herättämään seuraavaksi aamuksi jo ennen harjoituksen aloittamista.

Yritä välttää stressiä

Stressi on laadukkaan unen suurimpia vihollisia, sillä heräät öisin ajattelemaan työasioita ja unta on vaikea saada, kun päässä pyörii liikaa ajatuksia.

Jos koet, että olet syvällä oravanpyörässä etkä pääse irti, pyri siihen tietoisesti. Esimerkiksi elämäntapavalmentaja auttaa sinua näkemään, mihin suuntaan elämääsi kannattaisi viedä. Pienempänä helpotuksena liikunnan lisääminen ja erilaiset rentoutusharjoitukset helpottavat oloa.

Stressin vuoksi on myös mahdollista saada sairauslomaa, mikäli se on jatkuvaa tai menee yli sietokykysi. Viimeistään siinä vaiheessa, kun kehosi alkaa reagoimaan kiireeseen, on hyvä ottaa pieni aikalisä.

Viilennä makuuhuone

Pidä makuuhuoneen ikkunaa auki ennen nukkumaanmenoa. Viileä makuuhuone helpottaa unen saantia.

Muista myös huolehtia, että sänkysi on puhdas ja raikas – likaisissa ja pölyisissä vuodevaatteissa ei ole mukava nukkua.

Älä juo kahvia tai alkoholia

Jos sinun on vaikea saada unta, yritä välttää sekä kahvia ja alkoholia. Vastoin yleistä luuloa, iltadrinkki ei auta saamaan unta paremmin, vaan sen ansiosta vietät yösi kevyemmässä unessa.

Älä juo muitakaan nesteitä juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta et herää vessahätään kesken unien.

Opettele oikea unirytmi

Aamulla ylös ja illalla vuoteeseen – kuulostaa yksinkertaiselta, eikö totta? Usein se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Pidä unirytmisi tasaisena myös viikonloppuna. Mene nukkumaan tiettyyn aikaan ja herää suurinpiirtein samaan aikaan joka päivä. Näin kehosi oppii tietyn rytmin ja huomaat väsyväsi iltaisin aina samaan aikaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja