5.11.2002 Sinappisilakat

Kauppojen valikoimiin ilmestyy jatkuvasti uusia tuotteita. Maitoallergiset, täyslaktoosi-intolerantikot ja kasvissyöjät ovat voineet iloita uusista tuotteista, sillä niin sanottujen "maitomaisten" tuoteiden valikoima kasvaa jatkuvasti. Uusimpia ovat kaurapohjaiset Beneviva ja Oatly tuotteet. Valikoimasta löytyy kaurajuoma, myös maustettuna, kasvirasvapohjainen kaurakermavalmiste (rasvapitoisuus 100 g:ssa: Beneviva 14 g, Oatly Ruokaan 13 g) sekä vatkautuva vaniljakastike (rasvaa Beneviva 14 g, Oatly 10 g). Oatlylla myös valmis ohukaistaikina, joka sisältää munaa. Kaurakermavalmisteet sopivat käytettäväksi samalla lailla kuin ruokakermat esim. kastikkeissa, keitoissa, muhennoksissa jne niin kasvisten, sienten, kalan, lihan, linnun jne kanssa. Maku on pehmeä ja hyvä. Vatkautuvia vaniljakastikkeita voi käyttää tavallisen vaniljakastikkeen tapaan myös kakkujen täytteenä, jälkiruuissa ja esim. jäätelön pohjana. Kotimainen Yosa on kaurasta valmistettu jogurtin tyyppinen valmiste, makuja on monia ja tuotetta on nykyään saatavana juotavassa muodossa. Maidottomia kerman tapaan käytettäviä tuotteita ovat myös soijakermat (rasva% 17% ja 36 %, joka vatkautuu). Soijatuotteita on saatavana myös monenlaisina juomina, jogurtteina, vanukkaina, juustoina, jäätelöinä jne. Soija voi aiheuttaa joillekin allergiaa. Myös kookosmaitoa ja -kermaa (rasvapitoisuus 12% ylöspäin) voi käyttää maidon ja ruokakerman asemesta ja myös jälkiruoissa. Kookoksen maku on herkullinen, mutta hallitseva ja sopii monen mielestä parhaiten etnisiin ruokiin.

Sinappisilakat

500 g silakkafileitä
½-1 tl suolaa
musta- tai valkopippuria
1 ruukku tilliä
2 dl kaurakermavalmistetta tai ruokakermaa
1-2 rkl sinappia
1 silputtu, kuullotettu sipuli

1. Sipaise vuoka öljyllä. Ripottele pohjalle vähän tilliä. Mausta silakat suolalla ja pippurilla ja lado ne vuokaan muotoonsa taitettuna tai kietaise rullalle.
2. Saksi lopput tillistä silakoiden päälle.
3. Mausta kaurakerma sinapilla ja liruttele silakoiden päälle. Ravistele vuokaa.
4. Kypsennä uunissa 180-200 asteessa 25-30 minuuttia. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä. Seuraksi sopivat keitetyt perunat, ruisleipä kasvikset tai esim. punajuuri- tai tomaattisalaatti.

Jos käytät silakoiden kypsennyksessä kookosmaitoa/kermaa, mausteeksi sopii hyvin esim. korianteri ja chili.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat