4.4.2003 Täytetyt naudanlihakääryleet tomaattikastikkeessa ja polentaa

500 g naudanpaistia
200 g paistijauhelihaa
100 g lämminsavu siankylkeä
1 pieni vehnäsämpylä tai viipale vuokaleipää
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku/puntti persiljaa
1 muna
1 dl valkoviiniä
1 rkl kapriksia
suolaa, mustapippuria

Hienonna valkosipuli ja kuutioi leipä pieniksi kuutioiksi. Poista savukyljestä kamara ja kuutioi se. Kuumenna kasari ja kuullota ensin savukylkeä hetki, lisää sitten valkosipuli ja leipä. Kuumenna sekoittaen kunnes seos ruskistuu hieman. Lisää sitten valkoviini ja anna kiehahtaa. Hienonna persilja ja lisää joukkoon, lisää myös kaprikset. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita sitten jauhelihan ja kanamunan kanssa tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä pieni koepala ja tarkista maku. Leikkaa naudanpaisti 8-10 osaan lihasyitä vasten. Nuiji viipaleet noin cm paksuisiksi leikkeiksi. Jaa täytemassa yhtä moneen osaan kuin on leikkeitä ja täytä leikkeet sitten kaalikääryleiden tapaan umpinaisiksi rulliksi. Sulje saumat hammas- tai varrastikuilla. Ruskista rullat pannulla tai padassa. Kypsennä hauduttamalla kastikkeessa.

Tomaattikastike

1 tölkki tomaattimurskaa
1 porkkana
2 salottisipulia
100 g varsi- tai juuriselleriä
2 dl lihalientä (fondista)
2 dl valkoviiniä
1 tl tomaattisosetta
1 oksa rosmariinia tai 1-2 tl kuivattua rosmariinia
1 laakerinlehti
suolaa, pippuria, sokeria
oliiviöljyä

Ruskistettuasi kääryleet padassa nosta ne pois. Kuori ja kuutioi salotit, porkkana ja selleri. Lisää pataan tilkka oliiviöljyä ja kuullota juureksia hetki, lisää tomaattisose ja anna paahtua tovi. Lisää sitten valkoviini, lihaliemi ja tomaattimurska. Lisää ripaus sokeria, laakerinlehti ja rosmariinin oksa. Nosta rullat sitten pataan ja lisää vettä niin että kaikki rullat juuri ja juuri peittyvät. Peitä kannella ja kiehauta. Kypsennä uunissa 150 asteessa n. 1,5 - 2 tuntia. Nosta sitten rullat pois kastikkeesta ja keitä kastiketta kasaan niin että se sakenee. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Lisää kääryleet kastikkeeseen, kuumenna ja tarjoa.

Polenta

6 dl kanalientä (fondista)
1,75 dl polentajauhoja (karkeita maissisuurimoita)
1 dl raastettua parmesan-juustoa
0,5 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
1 laakerinlehti
suolaa, pippuria

Kuumenna kanaliemi ja anna laakerinlehden hautua liemessä tovi. Lisää liemeen sekoittaen polentajauhot. Keitä hiljaisella lämmöllä n. 20 min eli kunnes seos puuroutuu. Lisää sitten parmesanjuusto ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Polentan voit tarjota heti sellaisenaan tai jäähdyttää terriini- tms vuoassa leikata viipaleiksi ja sitten esim. grillata uraparilalla. Sekoita salaatti erilaisista salaatinlehdistä ja yrteistä yrtiviikon kunniaksi.


Lue myös:

    Uusimmat