Mainos

3D-tulostimella leluja ja implantteja

3D-tulostus on tullut jäädäkseen. Ammattimaisia 3D-tulostimia on käytetty teollisuudessa jo parikymmentä vuotta, mutta halvemmat tulostimet valloittavat kotimarkkinoita.

Tulostusvarmuus halvoissa tulostimissa on tietenkin eri luokkaa kuin ammattimaisissa, mutta niilläkin voidaan tuottaa muovista erilaisia käyttöesineitä, kuten valaisimia, koruja ja leluja. Halpismallit maksavat pari tuhatta euroa. Kallimmilla printtereillä voi tulostaa muun muassa metallia, joillain jopa suklaata.

Aalto-yliopiston konetekniikan professori Jouni Partanen kertoo, että 3D-tulostimia käytetään esimerkiksi lääketieteessä. Potilaan omasta mallista tehdään tarkkoja implantteja erilaisiin kirurgisiin leikkauksiin.

3D-tulostuksessa kolmiulotteisesta kappaleesta tehdään tarkka tiedosto. Tämä tiedosto viipaloidaan kaksiulotteisiksi viipaleiksi, jotka tulostin sitten tulostaa.

Partasen mukaan yksilöllisen kappaleen tuottaminen onnistuu aivan yhtä nopeasti kuin massatuotanto. Tulevaisuudessa 3D-tulostimien avulla tuotantoa saadaan siirrettyä sinne, missä tavaroita käytetään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.