32-vuotias brittinainen kertoo koronaviruksen oireiden iskeneen "silmänräpäyksessä" – pyytää ottamaan taudin vakavasti: "Jos et voi tehdä sitä itsesi vuoksi..."

3:11
26-vuotias amerikkalaisnainen kertoo CNN:n haastattelussa omasta koronakokemuksestaan.

Englantilaisnainen kertoo omasta koronakokemuksestaan. Nuoresta iästä huolimatta oireet iskivät rajusti.

Englantilainen Jess Marchbank on 32-vuotias kotisairaanhoitaja, jolla ei ole mitään piileviä terveysongelmia. Siitä huolimatta koronaviruksen aiheuttamat oireet olivat kaikkea muuta kuin lieviä.

Jessin kurkku kipeytyi perjantaina, maaliskuun 20. päivän iltana, mutta myöhemmin hänen laittaessaan lapsiaan nukkumaan iskivät vakavammat oireet. Jess kuvailee oireiden iskeneen "silmänräpäyksessä", kertoo muun muassa brittisivusto Metro

– Minulla oli pahin päänsärky ikinä. En voinut nähdä kunnolla, tuntui kuin minua olisi isketty päähän. Kuin kipua tatuoinnin poistosta laserilla, mutta päässäni. Sitten se vain paheni yön aikana. Itkin tuskasta, kun niveleni tuntuivat olevan tulessa. Rintaani särki, minulla oli kuumetta 38,5 astetta ja kuiva yskä, mutta se ei ollut jatkuvaa, Jess kertaa.

– En olisi päässyt ylös sängystä, vaikka olisin yrittänytkin. Tiesin, että se oli koronaa, koska en ollut tuntenut sellaista kipua aiemmin.

Kolme päivää sairaalassa

Kun hengitysvaikeudet pahenivat, Devonissa asuva Jess kiidätettiin lopulta ambulanssilla sairaalaan maanantaina, 23. maaliskuuta, kertoo DevonLive. Jess oli Pohjois-Devonin sairaalan ensimmäinen varmistettu koronapotilas, ja hänet laitettiin varta vasten tarkoitukseen sopivaan eristystilaan, jossa hän sai lisähappea ja hänelle tehtiin testejä.

Jess viipyi sairaalassa kolme päivää, jonka jälkeen hänet vietiin eristyksiin kotiinsa. Jonkin aikaa hän sai nähdä 2- ja 4-vuotiaat lapsensa vain makuuhuoneen lasioven läpi. Karanteenin päättyminen viime perjantaina, kun ensioireista oli kulunut viikko, oli äidille parempi tunne kuin lapsille jouluaamun ilo.

– Se oli kuin sata kertaa se, Jess kuvailee jälleennäkemisen riemua.

"Pahempi kuin paha"

Sairaalasta päästyään Jess avautui kokemuksestaan sosiaalisessa mediassa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Jos luulet, että tämä eristys on paha juttu, ja jätät ohjeistukset huomiotta, koska "ne ovat tyhmiä", niin annapa, kun kerron tämän: täysin eristettynä oleminen rakastamistasi ihmisistä ja se, ettet tiedä, milloin (vai milloinkaan) halaat heitä taas, on hiton paljon pahempaa. Yhdistä se krooniseen, raastavaan päänsärkyyn, polttavaan tunteeseen raajoissa, kipeään rintaan ja hukuttavaan tunteeseen keuhkoissasi... Se on paha juttu. Se on pahempi kuin paha, Jess kirjoittaa Facebookissa.

Niinpä nainen kehottaakin koronaan välinpitämättömästi suhtautuneita lopettamaan pelleilyn.

– Ala ottamaan tämä vakavasti. Jos et voi tehdä sitä itsesi vuoksi, tee se isoäitisi ja isoisäsi vuoksi, heikentyneen immuunijärjestelmän omaavan ystäväsi, kystisestä fibroosista kärsivän lapsen, korkeasta verenpaineesta kärsivän äitisi, diabetesta sairastavan isäsi vuoksi. Tee se terveydenhuoltojärjestelmämme vuoksi, estä leviäminen, Jess kirjoittaa.

"Kuin autolla ajaminen"

Jess ei tiedä, mistä sai tartunnan. Hän kertoo perheen noudattaneen hyvää käsihygieniää ja pysyneen eristyksissä.

– Se on kuin autolla ajaminen – voit ajaa niin turvallisesti kuin haluat, mutta se ei estä muita ajamasta liian lujaa ja törmäämästä sinuun, Jess toteaa Metron mukaan.

Hengenahdistuksen, yskän ja kuumeen lisäksi myös esimerkiksi ruoansulatusongelmat, haju- ja makuaistin muutokset ja punoittavat silmät ovat ilmeisesti koronan ensioireita. Vaikka koronavirukselle on määritelty riskiryhmät, kuten yli 70-vuotiaat ja perussairaat, voi se iskeä rajusti nuorempiinkin potilaisiin. Ranskassa 16-vuotias Julie menehtyi virukseen. Belgiassa koronavirukseen menehtyi vasta 12-vuotias tyttöSosiaalinen eristäytyminen on paras tapa estää virusta leviämästä. Muista myös hyvä käsihygienia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja