31.10.2002 Hirvipullat ja puolukkasinappi, seesamimarinoitu karitsa

Vieraana Palace Gourmetin keittiöpäällikkö Marko Laine valmistamassa herkkuja syksyn ja talven buffet pöytään. Toki voit tarjota esim. hirvipullat lämpimänä ruokana kasvisten ja perunoiden kera ja seesamimarinoitua karitsaa alkuruokana.

Hirvipullat (iso annos)

700 g hirvenjauhelihaa
300 g (vilja)porsaan jauhelihaa
3 viipaletta vaaleaa leipää
2 dl (ruoka)kermaa
1 sipuli
10 katajanmarjaa
2 kananmunaa
valkopippuria
1,5-2 tl suolaa

1. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi se ja liota kermassa pehmeäksi.
2. Hienonna sipuli pieneksi ja kuullota se pannulla nokareessa voita.
3. Murskaa katajanmarjat huhmareessa. Jos lihat ovat paloina, jauha ne yhdessä sipulin ja katajanmarjojen kanssa lihamyllyn läpi.
4. Lisää muut aineet lihan joukkoon ja sekoita kunnes taikina irtoaa siististi kulhojen reunasta.
5. Kypsennä pieni koepala ja tarkista mausteiden ja suolan määrä.
6. Muotoile öljytyin käsin massasta pieniä pyöryköitä ja paista pannulla voi-öljyseoksessa.

Puolukkasinappi

3 dl majoneesia
1,5-2 dl puolukkasurvosta
1 dl vahvaa makeahkoa sinappia

1. Soseuta puolukkasurvos esim.sauvasekoittimella hienoksi. Jos haluat kuoren silput pois, paseeraa sose siivilän läpi.
2. Sekoita puolukkasurvosta ja sinappia (jouluiset ja itsetehdyt sinapit ovat parhaita) majoneesin joukkoon ja vatkaa tasaisen pehmeäksi. Maistele niin, että saat sopivan kirpeän puolukkaisen ja sinappisen tulisen seoksen.

Seesamimarinoitu karitsa

karitsan tai nuoren lampaan fileetä

1 salottisipuli
1 dl soijakastiketta
0,5-1 dl balsamiviinietikkaa
3 dl oliiviöljyä
3,5 dl tavallista rypsiöljyä
muutama tippa seesamiöljyä
kourallinen seesaminsiemeniä
4,5 dl kanalientä
2 rkl vaaleaa siirappia

1. Hienonna sipuli ja sekoita kaikki aineet keskenään.
2. Leikkaa liha ohuen ohuiksi (vähän jäisenä) viipaleiksi, suikaleiksi tai pieniksi kuutioksi ja nosta marinoitumaan liemeen puoleksi tunniksi. Tarjoile buffet pöydässä.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat