30 vuoden ikä maaginen raja? Näin elämä todella muuttuu

Elämän tarkoitus, oman itsensä tunteminen, menneisyyden hyväksyminen – sanotaan, että kolmenkymmenen vuoden rajapyykin ylittäminen tuo mukanaan suuria muutoksia.

Terapeutti Karin L. Smithson listaa asioita, jotka muuttuvat sen jälkeen kun ihminen täyttää kolmekymmentä vuotta. Pitävätkö nämä paikkansa sinun elämässäsi?

Opit tuntemaan itsesi

Smithsonin mukaan sen jälkeen kun kolmenkymmenen vuoden rajapyykki on ylitetty, on helpompaa kulkea omaa polkuaan ja sivuuttaa vanhempien ja muiden asettamat odotukset. Kun elämää on takana kolme vuosikymmentä, on elämänkokemusta kertynyt sen verran, että päätöksien tekemisen tukena on helpottavaa kokemusta.

Mietit, mitä jätät jälkeesi

Yli kolmekymppisten on usein muita helpompi tunnistaa oma kutsumuksensa. Moni alkaa myös ajattelemaan enemmän muita ja sitä, millaisen jäljen itsestään haluaa todella jättää tähän maailmaan.

Joudut pitämään huolta muista

Smithsonin mukaan kolmekymmentä vuotta täyttäneet joutuvat pitämään entistä enemmän huolta läheisistään, lapsistaan ja ystävistään. Tätä kautta monen sopeutumiskyky paranee ja elämän mukanaan tuomat haasteet on helpompi ottaa vastaan.

Opit stressaamaan

Yli kolmekymppinen oppii ymmärtämään, mitä stressi todella tarkoittaa. Jos kaksikymppisenä stressi oli tuttu sana ainoastaan vanhempien huulilta, tietää kolmekymppinen hyvin sen, mitä talousasioista, rakkaudesta, urasta ja perheestä stressaaminen merkitsee.

Omaksut uusia rooleja

Kun vuosia on kertynyt mittariin kolmekymmentä, alkaa ihmisellä usein olemaan elämässään aika monta erilaista roolia. Rooli kotona, rooli työpaikalla, rooli ystävien parissa ja rooli harrastusten parissa voivat poiketa toisistaan merkittävästikin – eikä tämä tunnu vieraalta.

Koet, että elämälläsi on tarkoitus

Sen sijaan, että kokisi, että kumppanin löytäminen, perheen perustaminen ja uran rakentaminen ovat velvoitteita, moni oppii kolmenkymmenen ikävuoden rajapyykin ylitettyään ajattelemaan, että nämä velvollisuudet voivat olla myös siunauksia.

Tiedostat, ettet elä ikuisesti

Harva parikymppinen ajattelee sitä, että elämä tulee todella päättymään omalla kohdalla jonain päivänä. Vähitellen jokainen menettää kuitenkin ihmisiä elämästään ja sen myötä elämän rajallisuuden alkaa käsittää paremmin.

Näet asioita uusin silmin

Smithsonin mukaan sen jälkeen kun kolmenkymmenen vuoden rajapyykki on ylitetty, ihminen kiinnittää huomiota moneen sellaiseen asiaan, jota ei olisi huomannutkaan parikymppisenä. Oman hyvinvoinnin, luovuuden ja tuntemustensa tiedostaminen on kolmekymppiselle helpompaa. Moni yllättää itsensäkin tässä asiassa.

Opit arvostamaan läheisiäsi

Kun vuosia alkaa kertyä mittariin, alkaa moni arvostamaan kaverilaumojen sijaan sitä, että elämässä on oikeita ystäviä. Smithsonin mukaan yli kolmekymppinen oppii hahmottamaan myös sen aiempaa paremmin, ketkä ihmiset omassa elämässä eivät ole tulleet jäädäkseen lähipiiriin.

Saat ahaa-elämyksiä

Viisaus karttuu iän myötä ja 30 vuoden rajapyykin ylittäminen tuo mukanaan hetkiä, jolloin ymmärtää jotain aivan uutta. Nämä asiat voivat muuttaa oman elämän suuntaa merkittävästikin

Aikuistut

Kolmekymmentä vuotta täyttäneet eivät tunne itseään yhtä nuoriksi kuin 20-vuotiaana, mutta ikä tuo mukanaan myös paljon hyvää. Kun vuosia on mittarissa 30, oppii suurin osa ihmisistä kohtelemaan sinua jo aikuisena.

Hyväksyt rajasi

Smithsonin mukaan kolmekymmentä vuotta täytettyään ihminen oppii tuntemaan itsensä. Sen myötä myös omien kykyjen ja rajoitteiden hyväksyminen helpottuu.

Et häpeä

Kun vuosia alkaa karttua, alkaa ihminen vähitellen käsittää sen, että käsittämättömän typeriltäkin jälkikäteen tuntuviin päätöksiin on ollut aikoinaan syynsä. Menneisyyttä kun on turha hävetä – sille on ollut oma tarkoituksensa.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat