30.9.2003 Luumubroileri ja omena-riisipuuro

4 broilerin koipireisipalaa
tilkka öljyä tai juoksevaa margariinia
suolaa, mustapippuria
1-2 sipulia
2 laakerinlehteä
2 kypsää tomaattia
1/4-1/2 appelsiinin kuori
n. 2,5 dl vettä
1 rkl kanafondia
0,5 dl sitruunamehua
8-10 tuoretta luumua
maizenasuurustetta
persiljaa

1. Poista broilerinkoivista näkyvä rasva ja munuaiset selkärangan vierestä. Leikkaa halutessasi palat kahteen osaan.
2. Ruskista palat paistokasarissa molemmin puolin. Mausta mustapippurilla ja suolaripauksella.
3. Kuori sillä aikaa sipuli ja lohko se muutamaan osaan. Paloittele tomaatit. Leikkaa hyvin pestystä appelsiinista perunankuorimaveitsellä ohuita suikaleita (ilman valkoista osaa).
4. Lisää sipulit- ja tomaattipalat kasariin ja kuullota hetki. Lisää vesi, fondi, sitruunamehu, laakerinlehdet ja appelsiininkuorisuikaleet. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia tai pidempään, jos haluat että lihat lähtevät luista "ravistelemalla".
5. Pese kovankypsät luumut hyvin, halkaise ja poista kivi tai käytä kokonaisina. Pistele kuoriin silloin muutama reikä. Lisää luumut kasariin ja hauduta vielä 10-20 minuuttia. Jotkut luumut kypsyvät ja hajoavat jo viidessä minuutissa. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sitruunamehua.
6. Suurusta liemi halutessasi maizenalla. Jos aikaa riittää, nosta broileripalat ja luumut lämmiteltylle vadille ja keitä lientä hetki kokoon ennen suurustamista.
7. Ripottele valmiin ruuan joukkoon väriksi hienonnettua persiljaa ja ohuiksi suikaleiksi leikattua appelsiinin kuorta. Tarjoa ruoka keitinperunoiden kera.

Vihje:

Pikaversio: käytä broilerisuikaleita, silputtua pakastesipulia ja suikaloi luumut. Silloin ruoka kypsyy noin 15 minuutissa.

Keitä hedelmäisiä ja marjaisia puuroja omenoista, luumuista, puolukoista jne. Vaihtele jauhoja ja suurimoita niin saat erimakuisia puuroja. Hedelmäinen/marjainen puuro maistuu aamu-, väli- ja iltapalaksi ja sopii hyvin myös esim. keittoruuan jälkiruuaksi

Omena-riisipuuro

1 l vettä
2 dl täysjyväriisisuurimoita tai puuroriisisuurimoita
ripaus suolaa
3-5 kotimaista omenaa
1-2 kanelitankoa
0,5 -1 dl sokeria tai hunajaa maun mukaan

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää kanelitangot ja sekoita joukkoon riisisuurimot.
2. Huuhdo omenat ja leikkaa ne paloiksi ilman siemenkotaa. Lisää omenapalat kattilaan ja anna puuron hautua hiljalleen 50 min -1,5 tuntia suurimoista riippuen välillä sekoittaen.
3. Poista kanelitanko ja mausta puuro sokerilla tai hunajalla. Puuro on hyvää sekä lämpimänä, haaleana että kylmänä.


Lue myös:

    Uusimmat