3 asiaa, joita ei koskaan pidä sanoa lapselle – ja mitä voit sanoa niiden sijaan

Kiivaan keskustelun tiimellyksessä, saattaa unohtua se, ettei pikkulapselle tai edes teini-ikäiselle kannata puhua ihan miten tahansa. Et ehkä itse muista myöhemmin, mitä sanoit kiukuspäissäsi, mutta lapset kyllä muistavat.

Psychology Todayn mukaan on kolme fraasia, joita ei koskaan tulisi tokaista lapselle. Niiden sijaan kannattaa käyttää muita vaihtoehtoja.

Älä siis sorru näihin lausuntoihin:

1. "Teet minut hulluksi!"

Sen sijaan, että käyttäisit syyllistämistä lasta motivoidaksesi, sano näin: "En pidä tuollaisesta käytöksestä." Varmista, että kerrot lapselle, miksi sinun mielestäsi hänen käytöksensä ei ole soveliasta, ja kerro hänelle, kuinka käytöstä tulisi muuttaa. Auta lastasi ymmärtämään, mikä hänen käytöksessään "tekee sinut hulluksi", mutta älä anna hänen tuntea vastuuta omasta henkisestä tilastasi.

2. "Mikä sinussa on vialla?"

Tämä voi saada lapsen tuntemaan häpeää omasta itsestään, ja kasvaessaan hän voi epäillä omia kykyjään ja ajatuksiaan. Sen sijaan, että käyttäisit häpeää aiheuttavia sanontoja, ota ongelma suoraan käsittelyyn sanomalla: "En pidä siitä, kun..." Tämä auttaa lasta ymmärtämään, miten muuttaa käytöstään.

3. "Sinun olisi parempi tehdä näin tai muuten...!"

Tämä taktiikka perustuu siihen, että lapsi pelotellaan muuttumaan. Se myös opettaa lasta saamaan haluamansa aggression tai pelottelun kautta. Parempi vaihtoehto on sanoa: "Kun teet tällä tavalla, minusta tuntuu tältä..." Tämä antaa lapselle mahdollisuuden tuntea empatiaa sinua kohtaa ja muuttaa käytöstään.

Mistä se äiti hermostuukaan? Katso lasten hellyttävät vastaukset:

Lue myös:

    Uusimmat