3.9.2003 Ilorannan ruis-kasvispatee ja lammasmuhennoksella täytetyt nauriit

Vieraana Ilorannan maatilalta yrittäjä Leena Haavisto kertomassa mikä merkitys ruualla on matkailussa ja valmistamssa Ilorannan herkkuja.

Ilorannan ruis-kasvispatee

1 pkt valmista ruistaikinaa
n. 350 g porkkanoita
nokare voita
tilkka vettä

1. Kuori porkkanat ja viipaloi porkkanat.
2. Kuullota niitä hetki voissa, lisää joukkoon tilkka vettä ja hauduta pehmeäksi kannen alla.
3. Soseuta ja jäähdytä. Valmista samalla lailla sose punajuurista.

250 g porkkanasosetta
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl siirappia
2 dl vispikermaa
1/2 dl korppujauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
2 munaa

1. Lisää suola, pippuri ja siirappi kylmään soseeseen.
2. Sekoita keskenään kerma, korppujauhot, vehnäjauhot ja muna ja lisää seos massaan ja sekoita hyvin. Anna turvota hetki kylmässä.
3. Valmista samanlainen massa punajuurista (250 g punajuurisosetta).
4. Kauli ruistaikinasta ohut levy ja vuoraa pitkulainen, voideltu tai leivinpaperilla vuorattu leipävuoka.
5. Kaada pohjalle kerros punajuuriseosta, sen päälle varovasti porkkanaseosta ja jatka kunnes vuoka on täynnä.
6. Kypsennä uunissa 175 asteessa foliolla peitettynä sellaisenaan n. 1 tunti tai vesihauteessa 1,5 tuntia.
7. Anna jäähtyä ja vetäytyä rauhassa. Jäähdytä kylmässä hyvin ennen leikkaamista. Tarjoa kylmänä esim. alkupalana tai puhvettipöydän herkkuna. Pateen voi nauttia myös lämpimänä esim. lihan lisäkkeenä.

Lammasmuhennoksella täytetyt nauriit

1-2 naurista / ruokailija

1. Levitä uunivuokaan karkeaa suolaa. Nosta nauriit suolapedille ja kypsennä uunissa 150-200 asteessa pehmeiksi.
2. Leikkaa kypsistä nauriista kansi pois ja koverra nauris ontoksi.
3. Täytä nauris esim. lammas-, lampaankääpä-lammas- tai muulla muhennoksella ja kuumenna uunissa ennen tarjoilua. Käytä lammas-lampaankääpämuhennokseen lampaanulkofileetä. Kuutioi liha, sienet ja sipuli, ruskista kevyesti, lisää joukkoon ruisjauhoja ja kuullota hetki. Lisää tilkka vettä ja höystä kermalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua ainakin 10 minuuttia. Tarjoa lisäkkeenä punasipuli-mustaherukkahilloketta.



Lue myös:

    Uusimmat