29.11.2002 Kalkkunansisäfileetä karpalokastikkeessa ja säräjuureksia sekä glögivaahdolla gratinoituja luumuja

4 kpl kalkkunansisäfileitä
1 dl karpaloita
0,5 dl sokeroitua karpalomehua
1,5 dl lihalientä tai fondia
1 dl kuohu- tai ruokakermaa
2 porkkanaa
1 sipuli
5 keskikokoista perunaa
1 pieni pala selleriä
1 pala lanttua
1 tl sokeria
suolaa, pippuria
nokare voita paistamiseen

Aloita juureksista; kuori ja pilko juurekset ja perunat sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Kuullota juureksia tilkassa voita hetki pannulla. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Voit maustaa myös yrteillä, esim. timjamilla tai rosmariinilla. Laita juurekset uunivuokaan ja paista uunissa kypsäksi 175 asteessa n. puoli tuntia. Varaa kalkkunan valmistamiseen pannu, jonka saat peitettyä kannella. Ruskista sisäfileet huolellisesti ja lisää pannuun kanaliemi, karpalomehu, puolet karpaloista ja kerma. Anna hautua hiljaa kiehuen kannen alla n. 10 min. Nosta kalkkunat syrjään odottamaan ja kiehauta kastike ja suurusta se maizenalla. Mausta suolalla ja pippurilla ja painele vielä tiheän siivilän lävitse ennen tarjoilua. Saat kastikkeesta kuohkean ja tasaisen, jos sekoitat sen juuri ennen tarjoilua sauvasekoittimella. Käytä loput karpalot annoksen koristemiseen.

Glögivaahdolla gratinoituja luumuja

2,5 dl kuivattuja luumuja
2 dl glögimehua
1 dl hehkuviiniä
3 kpl munan keltuaista
1 rkl sokeria
piparkakkuja koristeeksi
Kiehauta glögimehu ja lisää luumut mehuun. Keitä pari minuuttia hiljakseen. Anna turvota mehussa kylmiössä mielellään seuraavaan päivään. Nosta sitten turvotetut luumut uunin kestäviin annosastioihin. Valmista vesihaude, käytä esim. kerroskattilaa. Kaada teräskulhoon tai kerroskattilan sisäkattilaan hehkuviini, keltuaiset ja sokeri. Vatkaa kierrevispilällä vesihauteessa kypsäksi eli kunnes seos on vaahtomaista, kiiltävää eikä maistu raa'alle munalle. Jaa kastike luumujen päälle ja gratinoi uunin yläosassa grillivastuksilla pari minuuttia 200 asteessa, kunnes kastike on gratinoitunut kauniin väriseksi. Tarjoa heti kuumana pipareiden kera.

- Toim. Sami Hiltunen

Lue myös:

    Uusimmat