28.4.2003 Marinoitu possunfilee ja suolaiset vappurullat

1 porsaan sisäfilee
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
hunajasinappia (Dijon)

1 dl öljyä
1 punasipuli
2-3 rkl valkoviinietikkaa
2-3 tl tuoretta raastettua piparjuurta
2 rkl kapriksia
ripaus suolaa ja valkopippuria
tuoretta timjamia

1. Kuumenna voi ja öljy paistinpannussa. Ruskista huoneenlämpöinen possunfilee kauttaaltaan. Mausta suolalla, pippurilla ja sivele sinapilla.
2. Nosta uunivuokaan ja kypsennä loppuun 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna fileen vetäytyä ja jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.
3. Valmista sillä aikaa vinegret. Kuori ja hienonna punasipuli pieneksi. Kuori ja raasta piparjuuri. Yhdistä kastikkeen kaikki raaka-aineet. Tarkista maku.
4. Leikkaa jäähtynyt filee ohuiksi viipaleiksi, nosta tarjoiluvadille ja kaada vinegret päälle. Anna marinoitua vähintään tunnin ajan. Tarjoa kylmänä.

Possunfilee sopii tarjottavaksi sellaisenaan noutopöydässä. Vappubrunssille possun lisäkkeeksi sopii perinteinen vihreä salaatti tai perunasalaatti.

Suolaiset vappurullat

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä

1. Pekonia, paprikaa, valkosipulia, juustoraastetta (Leikkaa pekoni ja paprika viipaleiksi. Paahda pekoni- ja paprikaviipaleita pannussa, lisää joukkoon pilkottua valkosipulia.)
2. Chili-tonnikalaa, sipulia, juustoraastetta
3. Aurinkokuivattuja tomaatteja, vuohenjuustoa, rucolaa ja pinjansiemeniä

pinnalle juustoraastetta

1. Lämmitä neste käden lämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen, lisää mausteet ja sekoita noin puolet jauhoista puuhaarukalla vatkaten.
2. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samanaikaisesti toisella kädellä. Lisää öljy. Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
3. Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ripottele taikinalevyjen päälle valitsemaasi täytettä. Esimerkiksi täyte 1. ripottele taikinalevyjen päälle paahdettua pekonia, paprikaa ja valkosipulia. Ripottele päällimmäiseksi juustoraastetta. Kääri levyt rullalle kääretortun tapaan ja leikkaa noin 3 cm:n levyisiksi viipaleiksi.
4. Nosta rullat muffinivuokiin tai muffinipellille. Anna rullien kohota hyvin liinan alla. Ripottele rullien pinnalle vielä juustoraastetta.
5. Paista rullat uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Vinkki: Voit halutessasi maustaa taikinaa esim. siemenillä, leseillä, aniksella, fenkolilla, timjamilla, oreganolla, basilikalla, oliiveilla, aurinkokuivattuilla tomaatteilla, rusinoilla, kuivattuilla hedelmillä, chili- tai pestokastikella.


Lue myös:

    Uusimmat