28.3 Yrttileipää ja tomaatti-chili- sekä yrtti-oliivilevite

Yrttileipä

  • 0,5 l vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 1-2 tl suolaa
  • n. 1 l hiivaleipä- ja/ tai vehnäjauhoja
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 ruukku oreganoa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl unikonsiemeniä

Hienonna basilika, oregano sekä öljy kulhossa tai morttelissa tahnaksi. Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen suolalla ja sokerilla maustettuun veteen. Lisää jauhoja vähitellen, joko käsin tai koneella taikinaa alustaen. Lisää taikinaan yrttiöljy, vaivaa se hyvin taikinaan ja lisää tarvittaessa jauhoja niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota runsaat puoli tuntia.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo kaksi pyöreää tai soikeaa leipää. Anna niiden kohota liinan alla 20 minuuttia ennen paistoa. Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista leipiä 15 minuuttia 200 asteessa ja noin 45 minuuttia 170 asteessa.

Leivät ovat kypsiä, kun pohja koputtaessa kuuluu kumiseva ääni ja leipä tuntuu keveältä. Mikäli et halua rapeaa kuorta, nostele leivät ritilän päälle ja peitä liinalla.

Tomaatti-chililevite

  • 1 prk maitorahkaa
  • 250 g pehmeää voita
  • 10 kpl auringonkuivattuja tomaatteja
  • 1-2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl chiliä
  • 1 tl suolaa
  • tabascoa

Sekoita rahka, pehmeä voi, tomaattipyree, chili, suola sekä tabasco keskenään. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää ne joukkoon. Sekoita hyvin ja anna maustua kylmässä. Tarkista maku ja tarjoa leivän kanssa.

Yrtti-oliivilevite

  • 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 50 g vihreitä kivettömiä oliiveja
  • 1 ruukku persiljaa
  • 1 tl kapriksia
  • suolaa
  • mustapippuria

Yhdistä tuorejuusto sekä kermaviili kulhossa. Sekoita hienonnetut oliivit, hienonnettu persilja, kaprikset sekä mausteet keskenään ja lisää tuorejuusto-kermaviiliseokseen. Sekoita hyvin ja tarkista maku.

Resepti: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat