27.2.2004 Karjalanpaisti, perunamuusia ja punajuuri-piparjuurisalaattia sekä meloni-rypälesalaattia

Karjalanpaisti (4 annosta)

400 g porsaan lapaa
400 g naudan lapaa
2 porkkanaa
1 lanttu
2 sipulia
3 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia maustepippureita
suolaa
voita
vettä

Kuutioi lihat 3 x 3 cm kuutioiksi. Kuori ja pilko juurekset. Ruskista lihat padassa. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää vettä niin että lihat peittyvät, lisää laakerinlehti. Hauduta noin tunti miedolla lämmöllä ja lisää vihannekset, hauduta vielä noin 40 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä ja liha mureaa.

Perunamuusi (4 annosta)

6 jauhoista perunaa
2 dl maitoa
voita
suolaa

Keitä kuoritut perunat kypsiksi ja valuta vesi huolellisesti pois, anna höyrystyä hetki. Murskaa perunat ja lisää joukkoon lämmitetty maito ja sulanut voi voimakkaasti sekoittaen niin muusista tulee kuohkeaa.

Punajuuri-piparjuurisalaatti (4 annosta)


2 etikkapunajuurta
1 dl suikaloitua purjon vaaleaa osaa
1 dl kermaviiliä
1 rkl raastettua piparjuurta
2 tl dijon-sinappia
persiljaa
suolaa

Ryöppää purjosuikaleet pehmeiksi kiehuvassa vedessä ja valuta ne lävikössä. Leikkaa myös punajuuret ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kaikki aineet ja anna maustua hetki.

Marinoitu meloni-rypälesalaatti (4 annosta)

1/2 galiameloni
1/2 hunajameloni
300 g kivettömiä rypäleitä
5 tähtianista
2 appelsiinin mehu
1 appelsiinin kuori suikaleina ja ryöpättynä
1 ruukku minttua
2 rkl sokeria
vettä

Ota appelsiinista kuoren oranssi osa irti esimerkiksi kuorimaveitsellä ja leikkaa kuoret ohuiksi suikaleiksi. Ryöppää suikaleet vedessä pehmeiksi. Purista appelsiineista mehu ja mittaa se, sokeri, tähtianikset ja tilkka vettä kattilaan. Kiehauta ja anna hautua hetki. Lisää kattilaan appelsiininkuorisuikaleet. Kuutioi melonien liha ja sekoita joukkoon hienonnettu tuore minttu sekä pestyt kivettömät viinirypäleet. Kaada salaatin päälle hieman jäähtynyt liemi ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Reseptit: Jyrki Sukula

Lue myös:

    Uusimmat