25.2.2002 Munakas

3 munaa
3 rkl vettä
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1. Sekoita kulhossa munat, vesi ja mausteet.
2. Kuumenna rasva pannulla. Kun se on hieman ruskistunut, lisää munakasseos.
3. Siirtele hyytynyttä munakasseosta puuhaarukalla tai lastalla reunoilta keskelle, jotta seos kypsyy kauttaaltaan. Käännä munakkaan toinen reuna pannua kallistaen toisen päälle ja liu'uta munakas lautaselle tai tarjoiluvadille. Valmis munakas on kiinteä, pohjasta vaaleanruskea ja sisältä pehmeä.

Sekoita massaan makuaineita tai ripottele niitä munakkaan pinnalle kun se alkaa hyytyä. Mausta munakas esim. kinkulla, pekonilla, paistisuikaleilla, sienillä, sipulilla, tomaatilla, yrteillä, juustolla, paprikalla, perunalla, purjolla, katkaravuilla, savusilakan paloilla, parsalla, jne.

Perunamunakas

0,5 dl öljyä paistamiseen
4 keskikokoista perunaa
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
4 munaa
suolaa

1. Hienonna sipuli, kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynsi.
2. Kuumenna öljy paistinpannussa, kypsennä perunaviipaleita ja sipulisilppua, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää valkosipuli vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Perunat ja sipulit eivät saa ruskistua.
3. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää suola. Kaada munaseos paistinpannulle kypsien peruna- ja sipuliviipaleiden päälle. Sekoita munakasta kypsennyksen alkuvaiheessa puuhaarukalla. Käännä munakas, kun seos on hyytynyt ja paista toiselta puolelta.

Lue myös:

    Uusimmat