25.1 Ranskalainen sipulikeitto ja lämpimät leivät

Sipulikeitto

  • 5 suurta sipulia
  • tilkka öljyä (tai voita)
  • 1,5 l vettä
  • 1-2 tl suolaa
  • (1 liha- tai kasvisliemikuutio)
  • mustapippuria
  • 1 tl timjamia
  • 2-3 dl vahvaa juustoraastetta
  • 4 viipaletta maalaisleipää

Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota niitä öljyssä miedolla lämmöllä mielellään ainakin 15 minuuttia. Älä ruskista. Lisää sipulien päälle vesi, suola, liemikuutio sekä pippuri ja timjami. Keitä kannen alla vähintään puoli tuntia. Voit hauduttaa keiton myös 180 asteisessa uunissa. Tarkista tässä välissä varovasti maku. Paahda leipäviipaleet pannulla ja nosta ne pataan keiton pinnalle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja gratinoi keitto ilman kantta 250 asteisessa uunissa (n.5-10 min.).

Lämpimät leivät

  • 6-8 kpl vaaleaa leipäviipaletta
  • 1-2 kananmunaa
  • 2 dl juustoraastetta
  • 1 dl hienonnettua kinkkua
  • mustapippuria

Sekoita kulhossa kananmunat, juustoraaste, kinkku sekä mustapippuri. Levitä seosta leipien päälle ja paista leivät mehevän rapeiksi 200-225 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia. Tarjoile keiton kera.

Reseptit: Teresa Välimäki /Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat