24.9.2003 "Häränsilmät" kasvispedillä ja vadelmia vaahdossa

"Häränsilmät" kasvispedillä

1 sipuli
1-2 rkl öljyä
1 pkt (120 -150 g) pekonia
1-2 valkosipulinkynttä
(pieni kourallinen pannuvalmiita sieniä esim. suppilovahveroita)
1/2 -1 munakoiso tai kesäkurpitsa
1/2 -1 (n.250 g) parsakaalia
1/2 punainen paprika
1/2 keltainen paprika
kourallinen tuoretta pinaattia
2-3 tomaattia
basilikaa
suolaa, mustapippuria
4 isoa kananmunaa

1. Käsittele ensin kasvikset. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Poista paprikoista kannat ja leikkaa ne viipaleiksi. Huuhdo pinaatit. Paloittele munakoiso tai kesäkurpitsa suikaleiksi. Leikkaa kuorittu parsakaalin varsiosa viipaleiksi ja lohko kukkaosa nupuiksi. Tee tomaatteihin ristikkäisviilto ja puserra neste ja siemenet pois tai vain leikkaa tomaatit lohkoiksi.
2. Kuumenna keskilämmöllä iso paistinpannu tai paistokasari ja lisää öljy sekä sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuullota. Lisää suikaloitu pekoni, sekoita hyvin ja anna paistua hetki.
3. Lisää munakoiso- tai kesäkurpitsa- ja paprikasuikaleet sekä paloiteltu parsakaali sekä sienet, jos käytät niitä. Pyörittele pannulla lastalla silloin tällöin ja anna kypsyä noin viisi minuuttia.
4. Mausta suolalla ja pippurilla. Tee kasviksiin neljä koloa munia varten. Riko munat varovast koloihin niin, että keltuaiset pysyvät ehjinä. Anna hyytyä ilman kantta tai kannen alla (silloin keltuainen haalenee, kun päällä oleva valkuainen hyytyy) viitisen minuuttia.
5. Asettele tomattilohkot munien väliin ja ripottele sekaan tuoretta basilikaa. Jos käytät kuivattua basilikaa, lisää se vihannesten lisäämisen yhteydessä. Tarjoa ruuan lisänä leipää. Jos valmistat ruokaa ison annoksen, tee se kahdella pannulla liedellä tai uunissa korkealaitaisella uunipannulla

Vadelmia vaahdossa


2 valkuaista
n. 1 dl hienoa sokeria
3-4 dl pakastevadelmia
(0,5 tl vaniljasokeria)

1. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkattavien valkuaisten joukkoon ei saa tulla yhtään keltuaista, jotta ne vaahtoutuvat kunnolla. Käytä puhdasta, kuivaa kulhoa ja vatkainta. Aivan tuoreet munat eivät vatkaudu kovin hyvin.
2. Vatkaa valkuaisia hetken aikaa. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kaunista ja kiiltävää.
3. Sekoita joukkoon vähän sulaneet mutta vielä ehjät vadelmat. Tarjoa heti.

Vihje:

Jos et käytä keltuaisia heti tai seuraavana päivänä (säilytys jääkaapissa), pakasta ne myöhempää käyttöä varten, esim. suurustamiseen, leivontaan, pullan voiteluun jne. Valkuaiset, joissa ei ole tippaakaan keltuaista mukana säilyvät lasissa kelmulla peitettynä jääkaapissa 1-2 viikkoa. Ne voi myös pakastaa. Valkuaisethan sopivat mm. sorbetteihin, muihin jälkiruokiin, marenkiin, uunijäätelöön, kokomunaan sekoitettavaksi esim. munakkaassa jne.


Lue myös:

    Uusimmat