24.1.2002 Blinit

(5-8 kpl)

juuri:

2 dl maitoa
10-20 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
ripaus sokeria

lisää 2-8 tunnin kuluttua:

1 keltuainen
1 -2 dl vehnäjauhoa
2 dl pilsneriä tai vichyvettä
2-3 valkuaista vatkattuna

paistamiseen:

voita tai kirkastettua voita

lisäksi:

mätiä hienonnettua puna- tai keltasipulia ranskankermaa tai smetanaa
1. Murusta hiiva huoneenlämpöiseen maitoon. Vatkaa sekaan tattarijauhot, suola ja sokeri. Anna nousta 2-8 tuntia huoneenlämmössä. Lisää pienempi määrä hiivaa, jos annat taikinan kohota pidempään.
2. Sekoita joukkoon keltuainen, pilsneri ja vehnäjauhot sekä lopuksi varovasti kovaksi vatkatut valkuaiset. Anna taikinan turvota vielä jääkaapissa ainakin puolituntia, mielellään pidempään. Voit lisätä valkuaisvaahdon myös vasta juuri ennen paistamista.
3. Paista isot blinit valurauaisessa blinipannussa ja pienet lettupannussa. Blinipannun pitää olla hyvin kuuma, kun lisäät siihen kirkastetun voin ja hetken päästä blinitaikinaa. Vedä pannu syrjään ja käännä kun pinta kuplii. Jos haluat hyvin rapean ja rasvaisen blinin, lisää pannuun vähän kirkastettua voita myös tässä vaiheessa. Jos haluat vähemmän rasvaisia blinejä, paista ne pinnoitetussa pannussa vähän voita tai kirkastettua voita käyttäen.

Kirkastettu voi:

Sulata voi, kuori syntynyt vaahto ja kaada kirkas voirasva varovasti eri astiaan niin, että hera jää kattilan pohjalle. Kirkastettu voi kestää kovalla lämmöllä paistamisen.

Tarjoa blinien kanssa ranskankermaa tai smetanaa ja silputtua sipulia sekä mätiä (mateen, muikun, siian, silakan, kijolohen tai simpun mätiä). Lisukkeeksi sopivat myös sienisalaatti, graavi- tai savukala.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat