21 kekseliästä tapaa käyttää suolaa – hyödynnätkö jo nämä niksit?

Jokaisen keittiöstä löytyvä perusraaka-aine paljastuu todelliseksi yllättäjäksi. Suolaa voi nimittäin hyödyntää monessa arkisessa pulmassa.

Viimeistään näiden niksien lukemisen jälkeen kannattaa keittiönkaapissa säilyttää aina yhtä ylimääräistä pakettia hienoa suolaa. Suolapaketista hyötyy myös kylpyhuoneessa.

Tiesitkö, että suolalla voi estää ikkunoiden huurtumisen? Tai että suolavesi toimii tehokkaasti flunssapotilaan ensiapuna? Lue Popsugarin listaus kätevistä nikseistä alta.

1. Erota pilaantuneet kananmunat tuoreista

Sekoita kaksi teelusikallista suolaa vesilasiin. Pilaantuneet kananmunat uppoavat lasin pohjalle ja käyttökelpoiset jäävät kellumaan pinnalle. Nerokasta!

2. Ripottele hedelmien päälle

Sitruunamehu estää tunnetusti hedelmien tummumisen. Jos sitruunaa ei kuitenkaan ole saatavilla, kokeile ripotella hedelmien pinnalle suolaa. Moni makea hedelmä muuten maistuu erityisen hyvältä tällä tavoin, sillä suola korostaa hedelmän luontaista makua.

3. Neutralisoi pahat hajut

Sipulin pilkkomisen jälkeen kädet saattavat jäädä haisemaan. Hankaa ripaus suolaa käsiisi ja pääset eroon ikävästä tuoksusta.

4. Estä juuston homehtuminen

Avatun juuston ympärille kannattaa kääräistä liina, joka on kostutettu suolavedessä. Kyllä – juusto säilyy näin pidempään.

5. Puhdista uuni

Jos uuniruokasi pääsee kiehumaan yli, ripottele suolaa tuokatahrojen päälle vielä kuuman uunin pohjalle. Suola ei pala, vaan roiskeet kypsyvät ikään kuin murusiksi, jotka on helppo kerätä pois uunin jäähdyttyä.

6. Hävitä muurahaiset

Ripottele suolaa oviaukkoihin ja ikkunalaudoille. Suola toimii muurahaisille kuin aitana.

7. Tukahduta rasvapalo

Isohko paketillinen suolaa on hyvä säilyttää aina keittiössä lähellä liettä. Rasvapalon sattuessa suolaa kaadetaan suoraan liekkien päälle – suola nimittäin tukahduttaa palon.

8. Korjaa seinän pienet reiät

Sekoita samanlaiset määrät suolaa, vettä ja maissitärkkelystä tahnaksi. Levitä tahnaa naulojen jättämiin reikiin, anna kuivia ja maalaa päälle. Toimii!

9. Sulata jäinen polku postilaatikolle

Liukas pihatie sulaa ripottelemalla jään ja lumen päälle suolaa.

10. Puhdista putket

Kaada suolaa keittiön tai kylpyhuoneen sinkkialtaan viemäriin ja perään vielä kuumaa vettä. Suola pitää putkiston puhtaana ja hajuttomana.

11. Kahvikuppi puhtaaksi tummentumista

Kahvin tummentamat kupit puhdistuvat hetkessä suolalla ja tipalla tiskiainetta.

12. Säilytä värillisen pyykin hehku

Kaada värillisen pyykin joukkoon pari desilitraa suolaa. Suola auttaa säilyttämään vaatteiden värit.

13. Veritahrat puhtaaksi

Haaverin sattuessa kannattaa apuun ottaa suola. Huuhtele tahraantunut vaate kylmällä vedellä ja ripottele päälle suolaa. Anna suolan tehdä tehtävänsä parinkymmenen minuutin ajan ja pese vaate sitten pyykinpesukoneessa normaalisti.

14. Eroon ruosteesta

Ruoste irtoaa, kun sekoittaa saman verran suolaa ja sitruunamehua seokseksi, ja hinkkaa ruostetta sillä.

15. Pahat hajut pois

Aseta kupillinen suolaa huoneen nurkkaan ja saat taas astetta raikkaamman huoneilman. Suola imee ikäviä tuoksuja itseensä.

16. Apua väsyneisiin jalkoihin

Tiputa suolan joukkoon muutama pisara eteeristä öljyä tai vaihtoehtoisesti mitä tahansa kaapistasi löytyvää öljyä. Hiero uupuneita jalkojasi seoksella. Suola kuorii ihoa ja rauhoittaa väsyneitä lihaksia.

17. Helpotusta kipeään kurkkuun

Vanha flunssaniksi tuo nopean helpotuksen kurkkukipuun. Sekoita pari teelusikallista suolaa vesilasilliseen ja kurlaa nesteellä pitkin päivää. Suola myös desinfioi.

18. Siisti silitysrauta

Hankaa suolaa silitysraudan pinttyneisiin tahroihin. Sama niksi sopii myös esimerkiksi muotoiluraudan puhdistukseen. Muotoilurautaan kertyy erityisen herkästi pinttyneitä tahroja muotoilutuotteista.

19. Pannut puhtaiksi rasvatahroista

Akuuteimpiin rasvatahroihin kannattaa ripotella ensimmäiseksi suolaa ja pyyhkiä pannu sillä puhtaaksi.

20. Messinkiesineet kiiltäviksi

Sekoita keskenään sama määrä suolaa, viinietikkaa ja vehnäjauhoja tahnaksi. Hiero tahnaa messinkipintaan ja anna seoksen tehdä taikansa noin tunnin ajan. Puhdista esine sitten pehmeällä liinalla.

21. Pidä ikkunat kirkkaina

Lämpötilojen vaihtelu saattaa huurruttaa ikkunat. Hiero ikkunapinnat sisäpuolelta suolaveteen kostutetulla liinalla. Tämä käsittely ehkäisee ikkunoiden huurtumisen.

Entä miten puhdistuu kahvipannu? Katso ohjeet videolta:

 

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja