Seviche, ceviche eli limemarinoitu kala on suosittu ruoka Etelä-Amerikan rannikkoseuduilla varsinkin Perussa. Kuutioitu tai suikaloitu (valkea) kala kypsyy hapon vaikutuksesta läpikuultavaksi. Joukkoon lisätään erilaisia kasviksia. Seviche voi olla salaattimainen tai sakea keitto, johon nesteeksi voi lisätä tomaatimehua tai kanalientä. Kalan lisäksi sevicheä valmistetaan simpukoista, ostereista ja mustekalasta. Suomalaisista kaloista sevicheen sopii parhaiten siika tai kala jota käytetään graavattuna. Perussa sevichen kanssa tarjotaan yleensä keitettyä bataattia ja maissia viipaleina. Sevichen voit tarjota myös avokadon puolikkaasta tai kuutioida avokadoa sen joukkoon.
Seviche eli marinoitu kala
400 g siikafileitä
noin 2 dl limen (4-6 kpl) tai sitruunan (2-3 kpl) mehua
suolaa, mustapippuria
1 sipuli
2 avomaan kurkkua tai puolikas pitkää kurkkua
1-2 paprikaa
1 chili ja/tai Tabascoa
2 rkl öljyä
12-16 kirsikkatomaattia
rapeaa salaattia
(2 kypsää avokadoa tai 2 maissia)
korianteria tai persiljaa
1. Leikkaa tuoreet nahattomat ja ruodottomat siikafileet 1 cm:n kuutioiksi tai suikaleiksi ja nosta ne lasikulhoon. Ripsauta sekaan vähän merisuolaa ja mustapippuria myllystä ja kaada joukkoon limen mehua niin paljon että kalapalat peittyvät kunnolla. Sekoita ja anna marinoitua kylmässä noin 1 tunti.
2. Silppua sipuli tai leikkaa se ohuiksi puolirenkaiksi. Kuutioi kurkku ja paprikat. Poista chilistä kanta ja siemenet ja leikkaa se hyvin ohuiksi viipaleksi. Tuoreen chilin asemesta voit käyttää Tabascoa tai chilijauhetta.
3. Jätä vähän sipulia ja chiliä koristeeksi. Lisää kasvikset marinoitujen kalapalojen joukkoon ja anna marinoitua vielä jääkaapisa noin 2 tuntia.
4. Revi rapeaa salaattia annoslautasille tai laakealle vadille
5. Kuutioi tai puolita tomaatit ja lisää ne sevichen joukkoon tai salaatin päälle.
6. Lirauta sevichen joukkoon vähän öljyä, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja/tai chiliä tai limemehua.
7. Lusikoi seviche salaatin päälle ja koristele sipulilla, cilillä ja korianterilla tai persiljalla. Jos tarjoat lisäksi avokadoa, lusikoi seviche avokadon puolikkaille tai kuutioidun avokadon päälle. Tarjoa lisäksi halutessasi kypsää maissia vipaleina ja hyvää leipää.
Omenaherkku
6 omenaa
1,5 dl (isoja)kaurahiutaleita
0,5 -1 dl ruskeaa sokeria
vajaa 1 dl juoksevaa margariinia
0,5 dl kookoshiutaleita
0,5 dl mantelirouhetta
2 tl kanelia tai 1 rkl raastettua inkivääriä
1. Poista omenoista siemenkota poralla ja lohko omenat 2-6 osaan. Nosta omenat uunivuokaan.
2. Sekoita kaurahiutaleet, sokeri, kaneli tai inkivääri keskenään. Lisää joukkoon juokseva margariini ja lopuksi kookoshiutaleet ja mantelilastut tai -rouhe.
3. Levitä seos omenien päälle ja kypsennä 200 asteessa uunin keskiosassa 25-30 min. Tarjoa lämpimänä sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.
- Toim. Kati Nappa
> Katso tästä Ihanan aamun ruokaosuus, osa 1
> Katso tästä Ihanan aamun ruokaosuus, osa 2