Vieraana kotitalousopettaja Marja Tuunanen ja Koko perheen kokkiliitto kirja. Kirja antaa hyviä ohjeita arjen pyöritykseen ja perheen ruokahuoltoon, miten arkirumbasta selviää stressaantumatta ja vähemmällä ajalla, miten ruoka tehdään yhdessä koko perheen voimin niin, että lapset oppivat samalla ruuanlaittoa ja arjenhallintaa.
Lohta kermakastikkeessa
2 (800 g) kirjolohenfileetä tai muuta kalaa
2 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1 purjosipuli
1-2 rasiaa tuoreita herkkusieniä
tilkka öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
3-4 dl ruokakermaa
1. Poista lohifileestä nahka ja laita fileet rinnakkain laakeaan uuninkestävään vuokaan. Ripottele kalojen pinnalle hiukan suolaa ja pippuria.
2. Pilko huuhdottu purjosipuli renkaiksi, viipaloi tuoreet herkkusienet ja paista niitä kevyesti pannulla. peitä kala purjoperunaseoksella.
3. Kaada päälle kerma, ripottele pinnalle vielä hiukan suolaa ja mustapippuria.
4. Laita vuoka 200-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Tarjoile esim. keitettyjen perunoiden ja lehtisalaatin kanssa. Kermakala säilyy 2 päivää.
Energia: 0,64 MJ / 150 kcal
Prot. 11 g, hh 2 g, ra. 12 g
Siskonmakkarakeitto
pala lanttua
pala juuriselleriä
keskikokoinen palsternakka
3 porkkanaa
1 isohko purjosipuli
1,5 l vettä
noin 2 tl suolaa
6-8 kokonaista valkopippuria
4 maustepippuria
7-8 (400-500 g) siskonmakkaraa
hienonnettua persiljaa
1. Mausta vesi suolalla ja pippureilla ja laita kiehumaan. Lisää kuoritut ja paloitellut kasvikset (yhteensä noin 1,5 l) kypsymisjärjestyksessä, anna kiehua hetki joka välissä: ensin lanttu- sitten juuriselleri-, palsternakka- ja porkkanakuutiot ja lopuksi purjosipuli renkaina. Anna kiehua 25-30 minuuttia niin, että kasvikset ovat täysin kypsiä.
2. Lisää Siskonmakkarat puristamalla ne kuoresta pieninä palleroina ja anna kiehua vielä 5-10 minuuttia.
3. Tarkista maku ja lisää pinnalle hienonnettua persiljaa. keitto säilyy 4-5 päivää (jääkaappilämpötila 4-5 astetta). Lisää keittoon 2-3 perunaa pieninä lohkoina samaan aikaan purjosipulin kanssa. Peruna antaa keitolle tukevuutta, mutta pitkään säilytettäessä tunkkaisen maun.
Energia: 0,3 MJ / 66 kcal
Prot. 3 g, hh 4 g, ra. 5 g
Makaronilaatikko
3 dl makaroneja
500 g paistijauhelihaa
2 isoa sipulia
tilkka öljyä
1/4 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 l maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1/4 tl paprikaa
n 150 g juustoraastetta
1. Ruskista jauheliha ja mausta se osalla mausteita. Kuullota hienonnettu sipuli.
2. Annostele puolet kuivista makaroneista voisellun vuoan pohjalle, levitä niiden päälle paistettu jauheliha ja sipuli. Ripottele pinnalle loput makaronit.
3. Sekoita kulhossa maitoon munat kevyesti vatkaten ja mausta lopuilla mausteilla ja kaada makaronien päälle.
4. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste. Nestettä tulee olla runsaasti, sentin yli makaronien, koska makaronit ovat kuivia!
5. Paista 150-175 asteessa noin tunti. Tarjoile ketsupin ja herkkukurkkuviipaleitten kanssa. Lämmitä seuraaville aterioille aina vain sen verran kun tarvitaan, näin makaronilaatikko säilyy 4-5 päivää.
Energia: 0,5 MJ / 120 kcal
Prot. 11 g, hh 8 g, ra. 5 g
Possupata
700 g porsaanpaistia tai ulkofileetä
tilkka öljyä
2 isoa sipulia
3 porkkanaa
2 rkl soijaa
1 tl valkopippuria
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl paprikaa
vettä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
1. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja edelleen suikaleiksi ja ruskista paistinpannulla. Laita lihapalat kattilaan ja kaada pannun huuhdeliemi päälle. Lisää joukkoon kuullotetut sipulilohkot, porkkanaviipaleet ja vettä niin, että lihat ja kasvikset peittyvät. Lisää mausteet ja anna hautua noin 40 minuuttia.
2. Suurusta vehnäjauhoilla ja kermalla (sekoita esim. haarukalla hyvin keskenään ja lisää kuuman padan joukkoon ja anna kiehua noin 5 min. välillä sekoittaen) vain se osa jonka tarjoat välittömästi tai tarjoile suurustamattomana. Näin pata säilyy 3-4 päivää. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden tai riisin kera.
Energia: 0,3 MJ / 72 kcal
Prot. 8 g, hh 2 g, ra. 3 g
- Toim. Kati Nappa
Ravintolaskelmat: Paula Nieminen
Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.