Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

2.5.2003 Parsa-savulohilehikäinen ja voikastiketta (beurre blanc)

Parsa-savulohilehikäinen ja voikastike
Parsa-savulohilehikäinen ja voikastikeCopyright MTV Oy 2003
Julkaistu 02.05.2003 14:54

1 kg tuoretta, valkoista tankoparsaa
1,5 l vettä
0,25 dl suolaa
0,5 dl sokeria
2 valmiiksi kaulittua voitaikinalevyä
1 munankeltuainen
300 g viipaloitua kylmäsavulohta

Aloita leikkaamalla voitaikinalevyt halki ja voitelemalla ne keltuaisella. Paista uunissa 225 asteessa n.12 minuuttia, eli kunnes ovat kauniin ruskeita ja kypsiä. Kuori parsat; ota parsan nupusta kiinni ja vedä kuori irti kuorimaveitsellä heti nupun alapuolelta tyveen asti. Kuori parsat huolellisesti kauttaaltaan. Leikkaa sitten pari senttiä tyvestä pois. Kiehauta vesi ja lisää suola sekä sokeri. Lisää parsat kiehuvaan liemeen niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Voit keittää parsat myös parsakattilassa. Keitä parsoja 8-10 minuuttia kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Kuumenna lehikäiset nopeasti uunissa ennen tarjoilua, leikkaa ne sitten halki ja aseta alapuoli lautaselle, nosta parsat sekä muutama viipale savulohta levyn päälle, nosta sitten taikinan päällimmäinen puoli kanneksi ja viimeistele parilla lusikallisella voikastiketta.

Voikastike:

1 dl kuivaa valkoviiniä
1 salottisipuli
75 g voita
1 viipale sitruunaa
suolaa, valkopippuria, tuoretta ruohosipulia

Kuori ja hienonna salottisipuli. Laita ne pieneen kasariin valkoviinin ja sitruunaviipaleen kanssa. Keitä seosta kunnes jäljellä on noin puoli desiä. Poista sitruunaviipale. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita vispilän kanssa kuumaan liemeen vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kun kaikki voi on sekoitettu joukkoon, anna kastikkeen kuumentua lähes kiehumapisteeseen Älä kuitenkaan keitä, ettei kastike erotu. Mausta suolalla, jos on tarvis ja rouhitulla valkopippurilla. Lisää juuri ennen tarjoilua joukkoon hieman hienonnettua ruohosipulia.

Kuohkea parsakeitto

ParsakeittoParsakeittoCopyright MTV Oy 2003

8 dl parsojen keitinlientä
35 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
n. 2 rkl kuivaa serryä

Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Sekoita lastalla seos tasaiseksi ja kypsennä pari minuuttia, että saat tasaisen tahnan. Lisää kuumaa lientä vähitellen ja koko ajan vispilällä sekoittaen niin, ettei keitos paakkuunnu. Kun koko liemi on lisätty joukkoon, anna keiton kiehua hiljaisella tulella 10-15 minuuttia, niin vehnäjauhot kypsyvät kunnolla. Lisää sitten joukkoon sherry ja kiehauta vielä. Tarkista keiton maku. Jos keittoon jäi paakkuja saat sen tasaiseksi sauvasekoittimella tai siivilöimällä. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua. Voit pilkkoa keiton joukkoon muutamia parsatankoja sattumiksi.


Lisää aiheesta:

Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättääTekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • 18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • 17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • 14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."