2.12.2003 Jouluhaukea piparjuurikastikkeessa ja hunajoidut perunat

Vieraana Jaakko Kolmonen valmistamassa jouluhaukea.

Kurtin jouluhaukea piparjuurikastikkeessa

n. 1 1/2 kilon hauki
1/2 l vettä
2 dl lanttusuikaleita
1 1/2 sipulisilppua
5 murskattua maustepippuria
1 tl suolaa

1. Perkaa ja huuhtele kala mutta älä suomusta. Ota maksa talteen.
2. Pane lanttusuikaleet, sipulisilppu ja mausteet veteen kiehumaan.
3. Leikkaa hauki kolmeen palaan. Huomioi selkäfileiden ruodon kulku. Pane kalapalat kattilaan ja lisää tarvittaessa vettä sen verran, että palat juuri peittyvät. Lisää maksa 10 minuutin kuluttua.
4. Anna kalapalojen kypsyä hiljalleen vielä 10 minuuttia. Mausta liemi suolalla.
5. Poista kalapaloista nahka suomuineen sekä ruodot. Jaakko näyttää ohjelmassa miten se käy helposti.

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1/2 l keitinlientä
1 tl sokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
1 dl piparjuuriraastetta
ripaus suolaa

1. Sulata rasva kattilassa ja sekoita siihen jauhot. Lisää kuuma liemi neljässä erässä koko ajan tehokkaasti pohjaa myöten vispaten.
2. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Tarkista suola ja lisää sokeri ja etikka.
3. Kuori piparjuuri juuri ennen raastamista ja raasta se juuri ennen kastikkeeseen sekoittamista. Lämmitä ruodottomat kalapalat kastikkeessa. Tarjoa piparjuuriraastetta myös erikseen. Hunajoidut perunat sopivat hyvin lisäkkeeksi.

Hunajoidut perunat

12 munan kokoista perunaa
vettä
12 rkl rypsiöljyä
1 dl sipulisilppua
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
1 rkl sitruunanmehua

1. Kuori jauhoiset perunat. Keitä ne melkein kypsiksi ja kaada vesi talteen.
2. Lisää kattilaan perunoiden sekaan öljy, sipulit, hunaja ja suola.
3. Anna sipulin kypsyä pari minuuttia ja lisää sitruunanmehu ja tilkka keitinvettä. Anna perunoiden makuuntua kannen alla vielä pari minuuttia.


Lue myös:

    Uusimmat