2.10.2003 Savusilakkaleivät, marinoidut savusilakat ja lämmin savusilakkaherkku

Helsingin silakkamarkkinat alkavat sunnuntaina 5.10.2003, vuosisatainen perinne jatkuu ja voi hyvin. Taas on aika nauttia saaristolaisleipää ja monenlaisia silakkaherkkuja.

Savusilakkaleivät

saaristolaisleipää tai näkkileipää
100-200 g raejuustoa
0,5 -1 rkl sinappia
maun mukaan piparjuuriraastetta tai -tahnaa
6-8 savusilakkaa
4 keitettyä perunaa tai punajuurta tai etikkapunajuurta
salaatinlehtiä

1. Sekoita raejuusto, sinappi ja piparjuuri tahnaksi.
2. Perkaa savusilakat.
3. Leikkaa vuokasaaristolaisleivästä viipaleita tai matalasta leivästä lohkoja ja ne 2-3 viipaleeksi. Voitele leivät raejuustotahnalla.
4. Nosta päälle salaatinlehtiä ja viipaloituja perunoita tai punajuuria. Lado ruodottomat silakkapalat päällimmäiseksi kauniisti tai nostele ne limittäin peruna- tai punajuuriviipaleiden kanssa. Silppua vähän salaatinlehteä ja ripottele se silakoiden päälle koristeeksi. Jos leipä tuntuu hankalalta rakentaa, tarjoa ainekset salaattina leivän kanssa.

Marinoidut savusilakat

6-8 savusilakkaa
1 ruukku tilliä tai ruohosipulia

3-4 rkl öljyä
1-1,5 rkl viinietikkaa
ripaus sokeria ja suolaa
mustapippuria myllystä

1. Perkaa savusilakat ja lado fileet laakealle vadille. Hienonna tilli ja/tai ruohosipuli ja ripottele se silakoiden päälle.
2. Sekoita kastike ja pirskota silakoiden päälle. Anna makustua kylmässä pari tuntia. Tarjoa hyvän leivän tai keitettyjen perunoiden kera.

Lämmin savusilakkaherkku

6-8 savusilakkaa
1 pienehkö purjo
1 ruukku tilliä
1,5 dl ruokakermaa
(1-2 rkl sinappia)
vähän musta-, valko- tai maustepippuria

1. Perkaa savusilakat. Viillä purjo ja huuhdo se hyvin. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Hienonna tilli.
2. Ripottele puolet purjorenkaista ja tillistä öljyllä sipaistuun uunivuokaan. Lado päälle silakat ja ripottele loput purjorenkaat ja tilli kalojen päälle.
3. Mausta kerma halutessasi sinapilla. Kaada kerma tasaisesti vuokaan ja kypsennä 175 asteessa 15-30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä leivän tai keitinperunoiden kera esim. puffettipöydässä tai "yöruokana".


Lue myös:

    Uusimmat