19.2.2002 Makkarakeitto

Tuhti keitto on mukava arkiruoka ja sopii hyvin urheilulomalaisillekin. Jos on aikaa, kuori ja paloittele kasvikset, jos kiire pukkaa päälle, suosi pakastevihanneksia. Keittoon saat tuhtiutta ja vähän erilaista makua lisäämällä joukkoon rikottuja ohrasuurimoita, riisiä tai pastaa. Jos perheeseen tai seurueeseen kuuluu kasvisruokailijoita, valmista keitto kasvisliemeen. Ota kypsästä keitosta osa eri kattilaan ja lisää joukkoon esim.kypsiä papuja tai kahvi(kik)herneitä. Lisää paahdetut makkarapalat loppukeittoon. Tarjoa keiton kanssa leipää. Marjapuurot maistuvat jäliruuaksi, väli- ja aamupalaksi. Keitä iso kattilallinen vatkattua puolukkapuuroa ja tarjoa sitä keiton jälkiruuaksi ja loput myöhemmin.

Makkarakeitto

1,2 l kasvislientä tai vettä
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
1-2 sipulia
4 perunaa
600 g pakastevihanneksia
1 paprika
mustapippuria
500 g lenkkiä tai mausteista makkaraa
persiljaa

1. Kuumenna kasvisliemi ja lisää joukkoon silputtu sipuli, ohrasuurimot ja perunakuutiot.
2. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää joukkoon pakastevihannekset (osa pakastevihanneksista säilyy kauniimman värisinä, jos lisäät ne vasta 5-10 minuuttia ennen keiton valmistumista). Lisää myös kuutioitu paprika.
3. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes suurimot ja kasvikset ovat kypsiä.
4. Leikkaa makkara viipaleiksi tai kuutioiksi ja paahda se pannulla. Lisää keiton joukkoon, mausta ja tarkista maku. Ripottele pinnalle väri-iloksi persiljaa.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat