18.10.2002 Grillattu häräntournedos ja vihanneksia, pikantti maustevoi

600- 800 g sisäfileen keskiosaa
1 iso peruna pestynä
1 kesäkurpitsa
100 g neulapapuja
4 viipaletta amerikanpekonia
5 valkosipulin kynttä
neitsytoliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

1. Ota liha huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen valmistusta. Poista kalvot ja leikkaa filee neljään yhtä suureen osaan. Muotoile tasapaksuja pihvejä. Kuumenna parilapannu kuumaksi, sivele hieman öljyä pihvien pintaan ja pariloi joka puolelta kauniin raidalliseksi. Tai paista valurautapannussa. Mausta pihvit suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Kypsennä pihvit loppuun uunissa 180 asteessa 6 minuuttia, jos haluat mediumpihvin. Nosta pihvit pois uunista ja kietaise folio päälle. Anna vetäytyä vähintään 10 minuuttia ennen tarjoamista.
2. Leikkaa kesäkurpitsa ja peruna 5 mm. ohuiksi siivuiksi. Sivele öljyllä ja grillaa samalla uraparilalla molemmin puolin kauniin raidallisiksi. Asettele vihannekset uunipellille ja viipaloi muutama ohut valkosipulin viipale kunkin vihannesviipaleen päälle. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja paahda uunissa 10- 15 minuuttia.
3. Poista neulapavuista tyvi ja keitä papuja 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä nopeasti kylmän veden alla. Tai käytä pakaste- tai tölkkipapuja. Jaa pavut neljään nippuun ja kietaise pekonin siivu kunkin nyytin ympäri. Grillaa nyytti rapeaksi joka puolelta samalla pannulla ja kuumenna loppuun uunissa vihannesten kanssa.

Pikantti maustevoi n. 10 annosta

120 g voita
1 sipuli
1 tl kuivattua timjamia
1,5 dl punaviiniä
1 tl viherpippuria
1 ruukku tuoretta persiljaa hienonnettuna

Hienonna sipuli ja rouhi viherpippurit karkeaksi. Kuumenna kasari ja kuullota sipuleita ja pippureita hetki. Lisää punaviini ja keitä kokoon kunnes neste on kokonaan haihtunut. Pilko voi kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella. Lisää sipuli- pippuriseos ja hienonnettu persilja, sekoita joukkoon. Voit kääriä voin kelmuun pötköksi ja kovettaa jääkaapissa. Kun voi on kovettunut on siitä helppo leikata viipaleita pihvin päälle. Lopun voin voit vaikka pakastaa myöhempää käyttöä varten.

- Toim. Sami Hiltunen

Lue myös:

    Uusimmat