17.4.2002 Voileipiä ja mustikkapannari

Vieraana ravitsemusasiantuntija Liisa Pättiniemi-Fagerstöm Unilever Bestfoodista kertomassa miten arkisyömisessä saa pehmeän ja kovan rasvan käytön helposti tasapainoon. Suomalaisten rasvan käyttö on tällä hetkellä lähellä suositusta (30 % kokonaisenergiasta), mutta rasvan laadussa on parantamisen varaa.

Saamme kovia rasvoja (eli pääasiassa elänkunnan rasvoja ja piilorasvoin) liikaa ja pehmeitä rasvoja (kasvirasvoja) liian vähän. Kun kovat rasvat (tyydyttyneet rasvahapot) vaihdetaan pehmeisiin (tyydyttymättömät rasvahapot), veren rasva-arvot (esim. kolesteroli) alenevat, lisäksi sokeriaineenvaihdunta paranee ja verenpainekin saattaa laskea. Piilorasvojen poisjääminen myös karistaa ylimääräisiä kiloja.

Jos syöt joka päivä esim. 5-6 voileipää ilman leipärasvaa, mutta laitat päälle rasvaista juustoa ja metwurstia, saat samalla runsaasti kovaa rasvaa, joka taas nostaa kolesteroliarvoja. Sipaisemalla leivälle kasvirasvamargariinia ja suosimalla kevyempiä leivän päällysteitä, saat pehmeitä, sydämelle hyviä rasvoja. Välttämättömät kasvirasvat saat helposti lorauttamalla salaatinkastikkeeksi vähän rypsi- tai muuta öljyä. Muista että se mitä syöt päivittäin arkisin on ratkaisevaa terveyden kannalta ei se mitä syöt juhlissa!

Voileipiä

ruis- tai muuta täysjyväleipää
sipaisu kasvirasvamargariinia

vaihtoehtoja:

banaani-, omena- tai päärynäviipaleita
kalkkuna- tai kinkkuleikkelettä
vähärasvaista juustoa
viipaloitua perunaa+ruohosipulia
tomaattia, kurkkua, salaattia, retiisiä
yrttejä

1. Paahda halutessasi leipä.
2. Sipaise pintaan vähärasvaista tai tavallista kasvirasvalevitettä ja levitä päälle valitsemiasi aineksia. Nauti.

Tiikerin mustikkapannari

4 dl rasvatonta maitoa
1 muna
2 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
2 tl sokeria
½ tl suolaa
noin 50 g kasvirasvalevitettä (60-70%)

pinnalle:

100-200 g pakastemustikoita
sokeria
(1-2 rkl perunajauhoja)
1. Vatkaa jauhot, suola ja sokeri maidon joukkoon. Lisää muna ja vatkaa hyvin sekaisin. Anna trvota hetki, jos on aikaa.
2. Kaada taikina voideltuun vuokaan (noin 30x25 cm). Tiputtele loppu rasva pieninä nokareina joukkoon.
3. Soseuta mustikat ja mausta sokerilla ja lisää perunajauhot. Valuta seos raitoina varovasti pannarin pinnalle.
4. Paista 250 asteessa 10 minuuttia. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja kypsennä vielä noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä. Pakastemustikoiden asemesta voit käyttää noin 1 dl mustikkahedelmäsosetta.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat