Ranskalainen sipulikeitto
- 6-8 isoa sipulia
- 100 g voita
- 3 dl lihalientä
- 5 dl valkoviiniä
- 5-8 valkosipulinkynttä
- mustapippuria myllystä
- timjamia
- rosmariinia
- merisuolaa
Halkaise sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota ne kattilassa kullankeltaisiksi parikymmentä minuuttia. Lisää lihaliemi, valkoviini ja mausteet. Voit käyttää tuoreita tai kuivattuja yrttejä. Keitä 20-30 minuuttia.Tarkista maku. Annostele keitto uunin kuumuutta kestäville lautasille ja nosta jokaisen keiton päälle juustoleipä (katso resepti alta) ja gratinoi hetken aikaa grillivastuksen alla uunissa niin että juusto sulaa.
Juustoleivät
- 4 viipaletta rapeaa maalaisleipää
- valkosipulinkynsiä
- 200 g juustoraastetta esim. gruyère-juustoa
Pariloi leipäviipaleet parilalla. Hiero leivän pintaan valkosipulia ja ripottele päälle juustoraastetta. Nosta leipäviipaleet keiton päälle ja gratinoi hetken aikaa grillivastuksen alla uunissa niin että juusto sulaa.
Reseptit: Antti Vahtera