16.9.2002 Mausteinen linssikeitto ja naanleipä

1 sipuli
2 porkkanaa
pala palsternakkaa
2 valkosipulinkynttä
1 chili
1 rkl inkivääriä raastettuna
2 rkl öljyä
1 rkl currytahnaa
1 tl kanelia
1 rkl tomaattipyreetä
2 dl punaisia linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
8 dl kasvis- tai kanalientä

ruoanvalmistusjogurttia

1. Kuori ja pilko sipuli, porkkanat ja palsternakka.
2. Hienonna valkosipulit ja chili, raasta inkivääri. Kuullota kasviksia öljyssä hetken aikaa.
3. Lisää pannuun currytahna, tomaattipyree ja kaneli, sekoittele vielä hetki.
4. Huuhdo linssit ja sekoita kasvisten joukkoon. Kaada tomaattimurska ja kuuma kasvisliemi nesteeksi.
5. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, tarkista maku. Keiton lisänä maistuu ruoanvalmistusjogurtti.

Naanleipä

2 dl vettä
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
1 pss kuivahiivaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
öljyä
seesaminsiemenöljyä
jeeraa tai seesaminsiemeniä

1. Sekoita jogurtti, suola ja hunaja reiluun kädenlämpöiseen (42 asteiseen) veteen.
2. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja vaivaa puuhaarukkaa apuna käyttäen osa jauhoista taikinaan. Vaivaa loput jauhot taikinaan käsin. Anna taikinan levähtää liinan alla noin 15 minuuttia.
3. Jauhota työpöytä ja jaa taikina pöydällä neljään osaan. Leivo paloista soikeita noin sentin paksuisia leipiä. Nosta leivät öljyllä voidellulle uunipellille ja anna leipien kohota liinan alla puolisen tuntia.
4. Kuumenna uunin grillivastukset 250-275 asteisiksi. Kypsennä leipiä grillivastuksien alla, kunnes pintaan muodostuu kohoumia ja leipä ruskistuu (noin 3 minuuttia). Käännä leivät ja ruskista samalla tavoin leipien toinen puoli.
5. Voitele kypsät leivät seesamiöljyllä ja koristele jeeransiemenillä tai seesaminsiemenillä.

- Toim. Sonja Blåberg

Lue myös:

    Uusimmat