15-vuotias tyttö tuli raskaaksi hyväksikäyttäjälleen – oikeusministeriö antoi poikkeusluvan avioliittoon

Helsingin hovioikeus on alentanut kolmekymppisen miehen vankeustuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelyistä.

Oikeusasiakirjoista selviää, että tekoaikaan 23-vuotias, oleskelulupaa ja asuntoa vailla oleva mies oli alkanut tapailla 15-vuotiasta pääkaupunkiseudulla asuvaa tyttöä.

Syksyllä 2013 tyttö oli hakeutunut kiputilojen takia tutkimuksiin. Hänen todettiin olevan raskaana. Tyttö teki tässä vaihessa peruskoulun 8. luokan opintoja, mutta olisi ikänsä puolesta voinut olla ysiluokalla.

Miehen kertoman mukaan hänellä oli ollut seurustelusuhde tyttöön, joka oli ilmoittanut olevansa 19-vuotias. Hän väitti tulleensa tytön todellisesta iästä tietoiseksi vasta sairaalassa raskauden toteamisvaiheessa. 

Tyttö kertoi, että kaksikko oli tutustumisen alkuaikoina käynyt kävelyillä ja mies oli sittemmin muuttanut tytön perheen kotiin.

Vanhemmat olivat tehneet miehelle selväksi, että tyttö on 15 ja miehen tulisi nukkua alakerran olohuoneessa. Mies ei kuitenkaan noudattanut asumista koskevia sääntöjä.

Tytön mukaan mies oli kerran tunkeutunut hänen huoneeseen tikapuiden kautta. Hän oli kokenut miehen käytöksen painostavaksi ja koki tulleensa raiskatuksi. 

Eristi ja uhkaili

Kun raskaus todettiin, tyttö koki tulleensa entistä enemmän kontrolloiduksi. Mies oli uhkaillut häntä uskonnon noudattamiseen liittyvillä asioilla, lapsen mahdollisella huostaanotolla ja yrittänyt tytön mukaan eristää häntä läheisistä, jotka eivät olleet muslimeita. 

Tytön mukaan mies hoputti häntä ottamaan selvää avioliittokäytänteistä ja miehen oleskeluluvan saantimahdollisuksista.

Mies ja tyttö olivat avioituneet oikeusministeriöstä saadun erityisluvan ja vanhempiensa suostumuksen turvin. Vanhemmat kertoivat suostuvansa avioliittoon raskauden ja uskonnollisten syiden vuoksi. 

Tytön mukaan naimisiin meno ei häntä kiinnostanut, vaan kyse oli pakollisesta kuviosta.

Alaikäisten avioliittojen poikkeuslupamenettely kumottiin Suomessa pari vuotta sitten. Lainmuutos tuli voimaan 1. kesäkuuta 2019. Sen jälkeen vain 18 vuotta täyttäneet ovat voineet solmia avioliiton.

Vuonna 2014, lapsen synnyttyä, viranomaiset kävivät tytön ja miehen kotona kartoittamassa lastensuojelutarvetta. Mies sai samana vuonna oleskeluluvan Suomeen. Lastensuojelutyöntekijöiden kirjausten mukaan asiat olivat tässä vaiheessa vaikuttaneet normaaleilta.

Pariskunta oli asunut lapsensa kanssa yhdessä vuoteen 2016 saakka. Seuraavana vuonna tyttö oli kuitenkin ollut yhteydessä lastensuojeluun ja pyytänyt apua. Hän pelkäsi, että isä veisi lapsen ulkomaille eikä halunnut hänen tapaavan lasta. Miehen pahoinpitelysyyte koski ajanjaksoa, jolloin pariskunta oli asunut yhdessä. Mies oli lyönyt tyttöä nyrkillä.

Avioero tuli voimaan keväällä 2018.

Hovioikeus alensi tuomiota

Mies kiisti syyllisyytensä rikoksiin. Oikeuden mukaan oli riidatonta, että mies oli ollut tytön kanssa yhdynnässä ainakin kahdesti tytön ollessa 15-vuotias.

Rikokset olivat tapahtuneet tytön kotona ja asianosaisten ikäero oli huomattava. Oikeus katsoi alaikäisen uhrin olleen alisteisessa asemassa. 

1990 Syntynyt mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa viime vuoden alussa törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä 2,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille noin 6 400 euron korvaukset. Käräjäoikeuden mukaan mies ei voinut olla tiedoton tytön todellisesta iästä. 

Mies valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen ja vaati syytteitä hylättäväksi. Hovioikeus alensi miehen tuomiota neljällä kuukaudella, eli 2 vuoden ja 2 kuukauden mittaiseksi.

Hovioikeus perusteli alentamista törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä annettujen vankeusrangaistusten keskimääräisellä pituudella, joka on noin 2 vuotta ja 3 kuukautta.

MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä uhrin yksityisyyden suojelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja