Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Psykologista vai biokemiallista – miksi sokeriin tulee himo?

Lehtikuva
Julkaistu 14.06.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Se lähtee jo makeasta äidinmaidosta ja jatkuu monilla läpi elämän: sokerinhimo. Miksi sokeri maistuu niin hyvältä? Koukuttaako se oikeasti?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että tottumus on tärkeä tekijä ”sokerikoukussa”.

– Sokerin tai minkä tahansa makean syönti – se voi olla myös keinomakeuttaja – lisää sen haluttavuutta ja muodostaa psykologisen koukun. Mutta usein näissä makeissa, joihin ollaan koukussa, on myös kaakaota, suklaata, rasvaa... On siis leivottu ihanteellinen kombinaatio, jossa makuhermojamme hivelee muukin kuin sokeri, mutta se (syy) kohdistetaan sokeriin, Laatikainen selitti Hyvää Elämää -ohjelmassa.

– Biokemiallista yhteyttä (sokerin ja riippuvuuden välillä) on vaikea osoittaa. Mutta onko sillä sitten väliä, onko se riippuvuus biokemiallinen vai psykologinen – moni minunkin asiakkaista kokee, että sokerista on vaikea päästä eroon.

Periaatteessa sokerikoukkua voisi yrittää selittää henkiinjäämisvietillä: sokerissa on runsaasti kaloreita, ja kaloreita tarvitaan elämiseen. Tosi asiassa tarvittavat kalorit kuitenkin saa – huomattavasti terveellisemmin – muualtakin.

– Veren glukoosi on se sokeri, joka meissä virtaa ja jota tarvitsemme, ja sitä syntyy myös tärkkelyksestä. Sokeria ei sinänsä tarvitse mihinkään – valkoista sokeria ei todellakaan tarvita.

Tärkkelystä, joka siis muuttuu elimistössä sokeriksi, saa muun muassa viljoista, perunoista ja tärkkelyspitoisista juureksista.

– Aivot tarvitsevat sitä jonkin verran. Toisaalta elimistö pystyy tulemaan toimeen ilman minkäänlaista tärkkelystä, esimerkiksi paastossa tai erittäin vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa tai jopa hiilihydraattivapaassa ruokavaliossa. Keho pystyy itse tuottamaan tarvittavan määrän sokeria ja sopeutumaan muihin ravintoaineisiin, ketoaineisiin.

– Teholiikkujan kannalta riittävä hiilihydraattien määrä on toki tärkeä, jotta pystyy intensiivisesti treenaamaan, Laatikainen huomauttaa.

Lue lisää hyvän elämän ympäriltä Avun verkkosivuilta.​​​​​​​

Lisää aiheesta:

Tarvitseeko ihminen sokeria? Keskustelussa unohtuu helposti yksi olennainen asia: "Jos aivot eivät toimi kunnolla, koko ihminen kuolee"Voiko leipään jäädä oikeasti koukkuun? Näin tiede vastaa kysymykseen hiilaririippuvuudestaKarkinhimo kuriin kolmella keinolla – ravitsemusterapeutti moittii makeisveroa: ”Siinä kohtaa hinta ei ole merkittävä”Sari on syönyt vuosia karkkipussin päivittäin, poika laittaa sokeria leivän päälle – asiantuntija kertoo, miten sokerikoukku katkaistaanLaihtuminen on näin yksinkertaista? Yksi pieni muutos ruokavaliossa "polttaa rasvaa yli 12 kiloa vuodessa"Korvaatko sokerin hunajalla terveyshyötyjen toivossa? Ihan turhaan!
RavitsemusSokeriLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä

  • 1.10.07:45
    Kahvi

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 20.9.17:34
    Ruoka

    Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoa