Sokerin haitoista on puhuttu viime vuosina paljon. Ruotsalaissivusto Steg för hälsa listasi hyötyjä, joita sokerin pois jättämisestä seuraa.
Haluatko vähentää sokerinkäyttöäsi, mutta kaipaat hieman lisämotivaatiota? Lue, mitä hyötyjä sokerin jättäminen antaa kehollesi!
1. Kylläisyydentunne paranee
Sokeri estää elimistön leptiinintuotantoa. Leptiini on hormoni, joka vastaa kylläisyydentunteen syntymisestä aterioinnin yhteydessä.
Kun sokerin jättää pois ruokavaliosta, reagoi keho paremmin saamaansa ravintoon, jolloin turhia herkkuja tulee syötyä vähemmän.
2. Sydämesi kiittää
Runsas sokerinsaanti ja korkea glykeeminen indeksi on yhdistetty sydänsairauksien kasvaneeseen riskiin. Makean välttäminen on siten hyvä teko myös sydämellesi.
3. Vyötärö kapenee
Sokeri ei sisällä lainkaan tärkeitä ravintoaineita, mutta turhia kaloreita siitä kyllä löytyy. Sokerin leikkaaminen ruokavaliosta voikin johtaa helposti vyötärönseudun kaventumiseen.
4. Suojaat maksaasi
Runsas sokerinsaanti voi haitata maksan toimintaa samankaltaisesti kuin runsas alkoholinkäyttökin. Maksa siis kiittää, kun leikkaat sokerin pois ruokavaliostasi.
5. Ehkäiset munuaiskiviä
Puhdistettu sokeri ja erityisesti sokeroitujen juomien runsas käyttö saattavat kasvattaa munuaiskivien kehittymisen riskiä.
6. Suojaat aivojasi
Joidenkin tutkimusten mukaan verensokeripiikeillä saattaa olla yhteys aivovaurioiden riskiin. Aihe kaipaa kuitenkin vielä lisätutkimuksia.
7. Ihosi voi paremmin
Runsas sokerinkäyttö voi vaikuttaa haitallisesti ihon kollageenintuotantoon. Sokerin pois jättäminen voikin siten hidastaa ikääntymisen merkkien ilmestymistä iholle.
Lähde: stegförhälsa.se
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!