7 asiaa, jotka tapahtuvat kehollesi, kun luovut sokerista

pulla
Sokerilakolla voi olla myönteisiä vaikutuksia elimistölle. Shutterstock

Sokerin haitoista on puhuttu viime vuosina paljon. Ruotsalaissivusto Steg för hälsa listasi hyötyjä, joita sokerin pois jättämisestä seuraa. 

Haluatko vähentää sokerinkäyttöäsi, mutta kaipaat hieman lisämotivaatiota? Lue, mitä hyötyjä sokerin jättäminen antaa kehollesi!

1. Kylläisyydentunne paranee

Sokeri estää elimistön leptiinintuotantoa. Leptiini on hormoni, joka vastaa kylläisyydentunteen syntymisestä aterioinnin yhteydessä.

Kun sokerin jättää pois ruokavaliosta, reagoi keho paremmin saamaansa ravintoon, jolloin turhia herkkuja tulee syötyä vähemmän. 

2. Sydämesi kiittää

Runsas sokerinsaanti ja korkea glykeeminen indeksi on yhdistetty sydänsairauksien kasvaneeseen riskiin. Makean välttäminen on siten hyvä teko myös sydämellesi. 

3. Vyötärö kapenee

Sokeri ei sisällä lainkaan tärkeitä ravintoaineita, mutta turhia kaloreita siitä kyllä löytyy. Sokerin leikkaaminen ruokavaliosta voikin johtaa helposti vyötärönseudun kaventumiseen. 

4. Suojaat maksaasi

Runsas sokerinsaanti voi haitata maksan toimintaa samankaltaisesti kuin runsas alkoholinkäyttökin. Maksa siis kiittää, kun leikkaat sokerin pois ruokavaliostasi. 

5. Ehkäiset munuaiskiviä

Puhdistettu sokeri ja erityisesti sokeroitujen juomien runsas käyttö saattavat kasvattaa munuaiskivien kehittymisen riskiä. 

6. Suojaat aivojasi

Joidenkin tutkimusten mukaan verensokeripiikeillä saattaa olla yhteys aivovaurioiden riskiin. Aihe kaipaa kuitenkin vielä lisätutkimuksia. 

7. Ihosi voi paremmin

Runsas sokerinkäyttö voi vaikuttaa haitallisesti ihon kollageenintuotantoon. Sokerin pois jättäminen voikin siten hidastaa ikääntymisen merkkien ilmestymistä iholle. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja