Osa antibiooteista altistaa munuaiskiville? Erityisesti lapset ja nuoret vaarassa

Jotkin antibioottikuurit saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella altistaa munuaiskivien kehittymiselle. Riski koskee kaikkia ikäryhmiä, mutta näyttäisi olevan suuri varsinkin lapsilla ja nuorilla.

Jutun alussa olevalla videolla ylilääkäri varoittaa turhista antibioottikuureista.

Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin viiden antibioottiryhmän vaikutuksia 26 000 munuaiskivipotilaan ja 260 000 terveen verrokin avulla.

Analyysissaan tutkijat havaitsivat viiden eri antibioottiryhmän mahdollisesti suurentavan munuaiskivien riskiä. Yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, etninen tausta, virtsatietulehdukset sekä mahdolliset muut lääkitykset ja sairaudet.

Mitkä ihmeen munuaiskivet?

  • Munuaiskivi- eli virtsakivitauti aiheuttaa kipuja alaselässä, kyljessä ja alavatsassa.
  • Kivet syntyvät virtsassa olevista kalkista ja suoloista. Ne voivat kehittyä muun muassa munuaisaltaaseen tai virtsajohtimiin.
  • Yleensä munuaiskivet murskataan sähkömagneettisia aaltoja hyödyntävällä laitteella, mutta ne voidaan myös leikata.
  • Munuais- ja virtsakivistä kärsii elämänsä aikana noin 5–15 prosenttia väestöstä.

Munuaiskivien riski oli noin kaksinkertainen osallistujilla, jotka olivat saaneet sulfalääkkeitä, kefalosporiineja, fluorokinoloneja tai nitrofurantoiinia/metenamiinia, kun vertailukohtana olivat osallistujat, jotka eivät olleet saaneet antibiootteja.

Myös laajakirjoiset penisilliinit liittyivät suurentuneeseen munuaiskivien vaaraan, mutta riski oli pienempi.

Yhteys oli voimakkain lapsilla sekä nuorilla potilailla. Riski heikkeni ajan myötä, mutta oli suurentunut vielä useita vuosia lääkityksen jälkeenkin.

Antibiootit sekoittavat suoliston ja virtsateiden bakteerikantoja

Kyseisiä antibiootteja ei tätä ennen ole yhdistetty munuaiskiviin, mutta antibioottien tiedetään sekoittavan suoliston ja virtsateiden bakteerikantoja, mikä puolestaan saattaa vaikuttaa munuaiskivien riskiin.

Käytännössä nyt havaitut riskit eivät välttämättä ole suuria yksilötasolla, mutta väestötasolla niillä voi olla vaikutusta. Munuaiskivet ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä, ja on mahdollista, että antibiootit ovat yksi kehitykseen vaikuttanut seikka.

Seuraavassa tutkimuksessaan tutkijat aikovat tutkia tarkemmin munuaiskiviä potevien lasten bakteerikantoja.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat