300 g broileria tai kalkkunaa suikaleina
2 rkl öljyä
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä tai 2 tuoretta valkosipulin vartta
2 porkkanaa
0,5 - 1 kesäkurpitsaa
1 kukkakaali
n. 1 dl kasvislientä tai vettä
3-5 rkl osterikastiketta
mustapippuria, suolaa
(lehtipersiljaa tai korianteria)
1 Leikkaa sipuli suikaleiksi, valkosipuli silpuksi tai varret vinottain viipaleiksi, porkkana vinottain penneiksi, kesäkurpitsa viipaleiksi kokonaisena tai halkaistuna sekä kukkakaali nupuiksi ja kantaosa viipaleiksi.
2. Kuumenna vokkipannu tai paistokasari, lisää 1 rkl öljyä ja kuumenna se. Nosta broilerissuikaleet pannuun ja ruskista suikaleet kevyesti sekoitellen ja nosta lautaselle odottamaan.
3. Lorauta pannuun loput öljystä ja lisää joukkoon sipulit, valkosipulit ja porkkanat ja pikapaista sekoittaen.
4. Kaada joukkoon 3-4 minuutin kuluttua kukkakaali ja kesäkurpitsa. Pyöräyttele pannulla minuutin verran.
5. Lisää broilerissuikaleet ja vähän vettä tai kasvislientä. Anna porista muutama minuutti eli kunnes kasvikset ovat sopivan kypsiä.
6. Sekoita joukkoon osterikastike, kuumenna ja tarkista maku. Koristele lehtipersiljalla tai korianterilla ja tarjoa leivän tai riisin kera. Halutessasi voit käyttää myös marinoituja broilerisuikaleita tai marinoida itse esim seuraavasti. Kaada suikaleet kulhoon, lisää 1 rkl serryä, 1 rkl soijakastiketta ja 2 tl maizenaa ja sekoita. Anna marinoitua noin puoli tuntia. Ruskista lihasuikaleet, mutta lisää kulhoon jäänyt neste vasta myöhemmin.
Marjavaahto (4-6.lle)
2 -3 dl mustaherukoita, mansikoita tai vadelmia (tuoreita tai pakastettuja)
0,5 - 1 dl sokeria
6-8 jääpalaa tai 1,5 dl kylmää vettä
1 valkuainen
(noin 1 dl vaahdotettua vaniljakastiketta)
1. Kaada marjat, jääkuutiot tai vesi ja sokeri tehosekoittajan kulhoon ja käytä konetta kunnes seos on tasaista.
2. Lisää valkuainen ja anna vatkaantua kuohkeaksi ja vaaleaksi.
3. Lisää halutessasi joukkoon 1-2 dl kylmää vaahdotettua vaniljakastiketta.
4. Tarjoa heti tai säilytä tunti pari pakastimessa ja vatkaa seosta välillä.
5. Annostele kulhoihin tai laseihin ja koristele mintun tai sitruunamehun lehdillä ja muutamalla marjalla.
- Toim. Kati Nappa