15.10.2003 Kaalilaatikko ja pähkinäinen omenapiirakka

noin 1,2 kg keräkaalia
tilkka vettä
1 dl rikottuja esikypsennettyjä ohrasuurimoita
2 dl vettä
300-400 g lämminsavukylkeä
1 purjo
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2-4 tl yrttisekoitusta
2 munaa
5 dl maitoa

1. Mittaa rikotut ohrasuurimot ja vesi kulhoon ja anna suurinmoiden turvota noin 30 min. Leikkaa kaali lohkoiksi ja poista kiinteä kantaosa. Leikkaa lohkot edelleen viipaleiksi ja paloiksi. Nosta kaalipalat kattilaan, jossa on vähän vettä ja anna höyrystyä n. 20 min. eli kunnes kaali on pehmentynyt.
2. Halkaise purjo ja huuhdo se hyvin. Leikkaa viipaleiksi.
3. Poista savulihasta kamara. Leikkaa lihapala ohuiksi viipaleiksi ja edelleen suikaleiksi. Paahda lihasuikaleita hetki paistinpannussa. Voit jättää tämän vaiheen myös väliin ja lisätä lihat paistamatta.
4. Kaada kaali- ja lihapalat vuokaan. Lisää suurimot liotusliemineen, purjosuikaleet ja mausteet. Sekoita hyvin.
5. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää joukkoon maito ja kaada vuokaan. 7. Kypsennä 175-200 asteessa 1-1,5 tuntia. Tarjoa puolukkasurvoksen ja porkkanaraasteen tai puolukalla höystetyn porkkanaraasteen kera.

Pähkinäinen omenapiirakka

1 pkt kauramurotaikinaa
4-5 kotimaista omenaa
3-4 rkl hunajaa
1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita
tuoretta tai kuivattua minttua tai vähän laventelin lehtiä tai kukkia

1. Anna taikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 26-28 cm)pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin siksi aikaa kun käsittelet omenat.
2. Huuhdo omenat, poista keskusta omenaporalla ja leikkaa omena lohkoiksi tai viipaleiksi. Ripottele taikinan päälle vähän minttua tai laventelia (varovasti, maku on voimakas). Lado omenaviipaleet kauniisti vuokaan.
3. Rouhaise pähkinät veitsellä muutamaan osaan ja ripottele omenalohkojen päälle. Liruttele pinnalle hunaja. Hunajan ja pähkinöiden asemesta voit käyttää hunajaan säilöttyjä pähkinöitä tai manteleita.
4. Paista 200-225 asteessa n. 30 minuuttia uunin alaritilätasolla. Lämpimän piirakan seuraksi voit tarjota vaniljalla maustettua jogurttia tai jäätelöä.


Lue myös:

    Uusimmat