14.2.2002 Viikonlopun menu, mm. häränrintaa ja piparjuurivoita

Lasimestarin silakoita ja keitettyjä perunoita
-
Häränrintaa, piparjuurivoita ja haudutettuja juureksia
-
Omenalumi/-sorbetti

Lasimestarin silakat

½ silakkafileitä
1-2 tl merisuolaa

Liemi:

2 ½ dl vettä
1-1,5 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 laakerinlehteä
8 maustepippuria
1 porkkana
1 pieni sipuli
pala piparjuurta
1. Leikkaa porkkana ja sipuli viipaleiksi ja piparjuuri lastuiksi.
2. Kiehauta mausteet, sokeri ja vesi, lisää etikka ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisviipaleet ja jäähdytä.
3. Rullaa silakat nahkapuoli ylöspäin tölkkiin tai vuokaan ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna kypsyä vyorokausi. Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden ja saaristolais- tai ruisleivän kera.

Häränrintaa, piparjuurivoita ja haudutettuja juureksia ja keitettyjä perunoita


(4-5 lle)

1,2 kg härän(naudan)rintaa tai lapaa
2 l vettä
suolaa
5-6 laakerinlehteä
20 maustepippuria
1 porkkana
1 palsternakka
1 sipuli

1. Laita liha kattilaansuolalla maustettuun kylmään veteen. Kun liemi alkaa kiehua, kuori pinnalle muodostunut vaahto.
2. Lisää mausteet ja pilkotut kasvikset.
3. Keitä lihaa 2-4 tuntia hiljaisella tulella kannen alla, kunnes liha on pehmeää.
4. Anna jäähtyä hetken aikaa, puhdista kalvot ja prässää liha sen jälkeen kelmun kanssa muotoon esim rullaksi.
5. Anna jäähtyä yön yli kylmässä. Leikkaa noin kahden cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Lämmitä viipaleet liemessä tai jauhota ne kevyesti ja paista pannulla voissa. ( Jos et käytä keitinliemeen runsaasti suolaa, voit käyttää sen keiton liemeksi).

Haudutettuja juureksia

2-3 porkkanaa
1 palsternakkaa
1-2 naurista tai ½ lanttu
voita
timjamia

1. Leikkaa kuoritut juurekset 2 cm:n kuutioiksi. Esikeitä ne suolalla maustetussa vedessä ja hauduta pehmeiksi uunissa voilla ja timjamilla maustettuna 175-200 asteessa. Tai nosta juurespalat suoraan voideltuun vuokaan, ravistele, mausta timjamilla ja hauduta kypsiksi 150-200 asteessa.

Piparjuurivoi


pehmeää voita
raastettua piparjuurta
ripaus sokeria
valkopippuria
hienonnettua persiljaa

1. Sekoita kaikki aineet keskenään, maistele. Anna maustua joko astiassa tai kelmun sisälle pötköksi muotoiltuna.

Omenalumi/-sorbetti


(4:lle)

3 omena (Granny Smith)
½ - 3/4 dl sokeria
1-2 valkuaista

1. Kuori omenat ja poista keskusta. Lohko omenat mikronkestävään vuokaan ja kypsennä 8-10 minuuttia kuvulla peitettynä. Sekoita kerran välillä.
2. Kun omenat ovat soseutuneet niin, että joitakin paloja on vielä jäljellä, lisää osa sokerista ja nosta sose jäähtymään.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri loppuvaiheessa ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja täysin kovaa.
4. Sekoita vaahto jäähtyneen omenasoseen joukkoon ja tarjoa heti tai nosta pakastimeen -1 tunniksi ennen tarjoilua.

Lue myös:

    Uusimmat