14.2.2002 Viikonlopun menu, mm. häränrintaa ja piparjuurivoita
Lasimestarin silakoita ja keitettyjä perunoita
-
Häränrintaa, piparjuurivoita ja haudutettuja juureksia
-
Omenalumi/-sorbetti
Lasimestarin silakat
½ silakkafileitä
1-2 tl merisuolaa
Liemi:
2 ½ dl vettä
1-1,5 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 laakerinlehteä
8 maustepippuria
1 porkkana
1 pieni sipuli
pala piparjuurta
1. Leikkaa porkkana ja sipuli viipaleiksi ja piparjuuri lastuiksi.
2. Kiehauta mausteet, sokeri ja vesi, lisää etikka ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisviipaleet ja jäähdytä.
3. Rullaa silakat nahkapuoli ylöspäin tölkkiin tai vuokaan ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna kypsyä vyorokausi. Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden ja saaristolais- tai ruisleivän kera.
Häränrintaa, piparjuurivoita ja haudutettuja juureksia ja keitettyjä perunoita
(4-5 lle)
1,2 kg härän(naudan)rintaa tai lapaa
2 l vettä
suolaa
5-6 laakerinlehteä
20 maustepippuria
1 porkkana
1 palsternakka
1 sipuli
1. Laita liha kattilaansuolalla maustettuun kylmään veteen. Kun liemi alkaa kiehua, kuori pinnalle muodostunut vaahto.
2. Lisää mausteet ja pilkotut kasvikset.
3. Keitä lihaa 2-4 tuntia hiljaisella tulella kannen alla, kunnes liha on pehmeää.
4. Anna jäähtyä hetken aikaa, puhdista kalvot ja prässää liha sen jälkeen kelmun kanssa muotoon esim rullaksi.
5. Anna jäähtyä yön yli kylmässä. Leikkaa noin kahden cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Lämmitä viipaleet liemessä tai jauhota ne kevyesti ja paista pannulla voissa. ( Jos et käytä keitinliemeen runsaasti suolaa, voit käyttää sen keiton liemeksi).
Haudutettuja juureksia
2-3 porkkanaa
1 palsternakkaa
1-2 naurista tai ½ lanttu
voita
timjamia
1. Leikkaa kuoritut juurekset 2 cm:n kuutioiksi. Esikeitä ne suolalla maustetussa vedessä ja hauduta pehmeiksi uunissa voilla ja timjamilla maustettuna 175-200 asteessa. Tai nosta juurespalat suoraan voideltuun vuokaan, ravistele, mausta timjamilla ja hauduta kypsiksi 150-200 asteessa.
Piparjuurivoi
pehmeää voita
raastettua piparjuurta
ripaus sokeria
valkopippuria
hienonnettua persiljaa
1. Sekoita kaikki aineet keskenään, maistele. Anna maustua joko astiassa tai kelmun sisälle pötköksi muotoiltuna.
Omenalumi/-sorbetti
(4:lle)
3 omena (Granny Smith)
½ - 3/4 dl sokeria
1-2 valkuaista
1. Kuori omenat ja poista keskusta. Lohko omenat mikronkestävään vuokaan ja kypsennä 8-10 minuuttia kuvulla peitettynä. Sekoita kerran välillä.
2. Kun omenat ovat soseutuneet niin, että joitakin paloja on vielä jäljellä, lisää osa sokerista ja nosta sose jäähtymään.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri loppuvaiheessa ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja täysin kovaa.
4. Sekoita vaahto jäähtyneen omenasoseen joukkoon ja tarjoa heti tai nosta pakastimeen -1 tunniksi ennen tarjoilua.
Uusimmat
-
10:01
Näin irrotat lumipenkkaan juuttuneen auton
-
09:41
KHO: Sinimustaa liikettä ei olisi saanut rekisteröidä puolueeksi – purki ministeriön päätöksen
-
09:32
Helsingin poliisista "korkein mahdollinen suositus" liikenteeseen, useita kaistoja suljettu – MTV seuraa
-
09:30
Näyttelijä Christina Hendricks avioitui
-
09:12
"Olen aivan raivoissani" – Tämä taklaus käynnisti valtavan kohun Ruotsissa
-
09:05
Grillikausi avataan näyttävästi keskellä lumituiskua – MTV paikalla
-
09:05
Jari-Matti Latvala yhtyi tähtikuskien kuoroon – Kroatian ralli näytti karun faktan: "Jotain pitäisi tehdä"
-
09:03
Kasvukausi on hieman myöhässä
-
08:51
NHL-supertähti Connor McDavid teki jotain äärimmäisen harvinaista
-
08:48
Pohjois-Korean uskotaan tehneen salaa animaatioita suoratoistopalveluille
-
08:35
Olisiko tässä Marko Anttilan korvaaja Leijonissa? Vuoristoratakauden pelannut hyökkääjä esiintynyt edukseen
-
08:33
Koko raitiovaunuliikenne keskeytetty pääkaupunkiseudulla
-
08:21
Anne Hathaway joutui suutelemaan kymmentä miestä koekuvauksissa: "Sitä pidettiin normaalina"
-
08:05
Etujärjestö julkishallinnon satojen miljoonien pikasäästöistä: Arvioidaanko seurauksia kunnolla?
-
08:01
Sihvonen: SM-liigafinaalien karu ratkaisutekijä paljastunut – "Kuohitsee peli peliltä pahemmin"
-
07:42
Inter varmisti Italian mestaruuden – peliasuun tulee nyt himoittu uudistus
-
07:39
Pekka Poudalta selvä ohje liikenteeseen – "Siellä aina joku pösilö pasauttaa perään"
-
07:22
400 miljoonaa tonnia uutta muovijätettä vuodessa – silti sopu kansainvälisestä muovisopimuksesta on kiven alla
-
07:03
Kalle Rovanperä sivalsi kartturiaan – vierestä välitön vastalause: "Eihän siinä tarvitse perusteluja"
-
06:44
Tämä tilasto hirvittää heikompia! Carolina laittoi myrskyksi, Sebastian Aho jättiroolissa
-
Lataa lisää