14.12. Broilerinmaksapatee ja sitruunainen lohi

Mustaherkukkahunnutettu broilerinmaksapatee

  • 400 g broilerinmaksaa
  • 200 g pekonia
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • voita kuullotukseen
  • 0,5 tl jauhettua neilikkaa
  • 0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 0,5 tl meiramia
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 munaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl konjakkia
  • Pinnalle:
  • 1 dl mustaherukkahilloa
  • 2 dl mustaherukkamehua
  • 2 liivatetta

Broilerin maksaa saa useimmiten pakasteena. Sulata se jääkaapissa hitaasti ja puhdista se kalvoista ja valuta huolellisesti ennen käyttöä. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota niitä voissa hetken aikaa pannulla. Mausta sipuliseos. Anna jäähtyä. Hienonna tehosekoittimessa maksa, pekoni ja maustettu sipuliseos. Lisää koneen käydessä munat, kerma ja konjakki. Kaada massa yhteen noin litran vetoiseen voideltuun vuokaan ja peitä vuoka huolellisesti foliolla. Kypsennä vesihauteessa 175 asteisessa uunissa noin 1 h tai kunnes patee on kiinteää. Anna pateen jäähtyä ja vetäytyä ennen koristelua. Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna mustaherukkamehu ja lisää liivatteet kuumaan mehuun. Lisää vielä hillo ja sekoita hyvin. Kaada liivateseos pateen päälle ja anna hyytyä yön yli.

Sitruunainen lohi

  • 500-600 g merilohta ohuina siivuina
  • 2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • sormisuolaa ja mustapippuria
  • 2 nippua sitruunamelissaa
  •  

Leivitä lohisiivut tarjoiluvadille. Raasta sitruunat ja purista niiden mehut. Levitä sitruunankuori ja mehu lohisiivuille. Ripottele päälle sormisuolaa, mustapippuria ja hienonnettua sitruunamelissaa. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai hyvän ruisleivän kanssa.

Reseptit: Sanna Miettunen

Lue myös:

    Uusimmat