13.8.2002 Kaurainen marjasmoothie, kauraa ja marjoja koululaiselle

Kaura on terveellistä ja herkullista ja sopii hyvin aamupalalle. Puuro tai muu kauravalmiste pitää verensokerin pitkään tasaisena ja koululaiset ja tietysti myös aikuiset virkeinä ja oppivaisina. Tutkimuksissa on todettu mm. että kaura parantaa muistia! Kaupan hyllyiltä löytyy monenlaisia kauratuotteita; hiutaleita, suurimoita, hiutalesekoituksia, myslejä, leseitä jne.

Hiutaleiden kypsymisajat vaihtelevat suuresti. Annospakattu kaurahiutale kypsyy, kun päälle kaataa kiehuvaa vettä ja sekoittaa. Tavallisia kypsymisaikoja ovat 1 ja 3 minuuttia. joten aamupuuro valmistuu nopeasti myös liedellä tai mikrossa. Pisimmän kypsymisajan vaativat isot kaurahiutaleet ja kokonaiset kaurasuurimot.

Tavalliset kaurahiutaleet maksavat 1-2 euroa/kg, helppous ja nopeus taas maksavat, annospakattujen esikypsytettyjen kaurahiutaleiden, joissa on mukana marjaa tai hedelmää, kilohinta on noin 7 euroa. Marjoja tai/ja hedelmiä voit lisätä kypsymään myös liedellä keitettävän puuron joukkoon. Esim kauramannapuuron joukkoon sopivat hyvin mustikat tai kotimainen omena.

Marjat ovat verraton lisä puurolle, myslille tai muroille. Ne sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineta, hivenaineita, flavonoideja, kuitua ym. Kotoisia marjamehuja ja hilloja ei kannata ylenkatsoa makeutuksen takia. Esim. hilloissa on tallella runsaasti marjojen hyvää tekeviä aineita, joten nokare hilloa on paikallaan niin puuron, myslin kuin lettujenkin päällä rikastamassa ruokavaliota. Jos sokeri on edelleen kaupastasi loppu, käytä hedelmäsokeria tai hunajaa. Hunaja sopii makeuttamaan myös hilloja, mehuja, etikkasäilykkeitä jne.

Kaurainen marjasmoothie (2:lle)

3 dl maitoa, jogurttia tai piimää
1,5 dl marjoja (mustikoita, herukoita, vadelmia, mansikoita)
(1 pieni banaani)
2 rkl kauraleseitä
1-3 rkl juoksevaa hunajaa

1. Mittaa aineet kannuun ja soseuta vaahtoavaksi sauvasekoittimella. Tarjoa heti.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja