Nuoren tytön kuvat laukaisivat somekohun Suomessa: "Vanhemmat taitavat nähdä vain rahaa silmiensä edessä"

#MeToo-vitsi oli liikaa – missi lopetti kisan kesken 1:38
Miss Massachusetts -kisaaja Maude Gorman lopetti kisan kesken seksuaaliseen häirintään liittyvän vitsin vuoksi.

Brasilialaisen lapsitähden paljastava pukeutuminen on herättänyt huolta Suomessa asti.

Vasta 12-vuotias brasilialainen laulaja-lauluntekijä Melody esiintyy Instagramissa 4,6 miljoonalle seuraajalleen varsin aikuismaisissa vaatteissa. Vahvasti meikatun tytön päällä nähdään esimerkiksi vartaloa nuolevia mekkoja, minihameita, verkkosukkahousuja ja seksikkäitä saappaita.

Siinä missä osa someseuraajista kehuu Melodyn ulkomuotoa vuolaasti, osa pitää seksikkäitä asuja huonona valintana 12-vuotiaalle. Moni toivoo Melodyn pukeutuvan kuin ikäisensä. Laulajatar kun näyttää ennemmin parikymppiseltä kuin ala-asteikäiseltä.

Miksi lapset eivät saa olla lapsia?

Brasilialaisen lapsitähden vaatetus on herättänyt keskustelua Suomessa asti. Muun muassa YouTubessa ja suositussa Facebook-ryhmässä naiset toivovat, että lapset saisivat olla rauhassa lapsia. Huolta herättää esimerkiksi, miten paljastava pukeutuminen vaikuttaa lapsen kehitykseen ja tulevaisuuteen.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä. Kohutun esiintymisasun nähdäkseksi paina ensimmäisen kuvan oikeassa reunassa olevaa nuolta.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

– Minua niin surettaa, että lapset eivät saa olla enää lapsia. Miksi tuon tytön edes täytyy pukeutua noin, vaikka onkin kyse esiintymisasusta? eräs kommentoija pohtii.

Moni on samaa mieltä: seksualisoivat vaatteet eivät sovi lapsen päälle – etenkään, kun kyse on julkisesta esiintymisestä. Toisten mielestä näyttävät ja kauniit vaatteet kuuluvat juurikin lavalle.

Mikä on vanhempien rooli?

Useat suomalaiskommentoijat miettivät, mikä on Melodyn vanhempien rooli. Harva päästäisi omaa lastaan vastaavassa asussa ihmisten ilmoille, saati sitten esiintymislavoille.

Melodyn isä Thiago Abreu tunnetaan paremmin nimellä MC Belinho. Isä on artisti itsekin ja kirjoittanut kappaleita myös tyttärelleen. EGO-sivuston haastattelussa vuonna 2015 Melindan isä kertoo tyttärensä haaveilleen laulajan urasta jo pienestä pitäen. Myös Melindan teini-ikäinen isosisko luo uraa laulajana nimellä Bella Angel.


Melody isänsä kanssa. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Eri sosiaalisen median kanavissa kerrotaan, että MC Belinho on kuitenkin itse luonut tyttärestään sellaisen laulajan kuin on, rahan vuoksi. Tätä epäilevät myös suomalaiset kommentoijat.

– Vanhemmat taitavat nähdä vain rahaa silmiensä edessä. Vastuutonta ja suorastaan ällöttävää toimintaa aikuisilta, jotka häntä ympäröivät, yksi suomalaisnainen kirjoittaa.

"Lapsi ei ole valmis siihen, mitä se pukeutuminen viestittää"

Tyylikonsultti Tuulia Alanen-Brandt muistuttaa, että Brasiliassa naisten pukeutumiskulttuuri on naiseutta korostava ja tyyli sensuelli – vaikka Alanen-Brandtin mielestä hieman peittävämpi pukeutumistyyli on monesti kauniimpi. Lapset ovat kuitenkin lapsia Brasiliassakin.

– Jokaisella on oikeus pukeutua, kuten itse haluaa. Jos joku pukeutuu paljastavammin, se ei oikeuta tuomitsemaan. Mutta kun kyse on lapsesta, aikuisen tehtävä on ohjeistaa, mitä johtopäätöksiä lapsesta voidaan tehdä, jos pukeutuminen on paljastavaa, Alanen-Brandt sanoo.

Hän muistuttaa, ettei 12-vuotiaan seksuaalisuus ole vielä valmis, vaikka ulkomuoto muuta viestittäisi. Paljastavasti pukeutuva lapsi voi kuitenkin näyttää vanhemmalta kuin onkaan, mikä vaikuttaa myös tämän saamaan kohteluun.

Vanhemman vastuulla onkin kertoa lapselle, millaisia johtopäätöksiä ihmiset saattavat paljastavasta pukeutumisesta vetää, jotta lapsi oppii tiedostamaan, mitä vaatteet ja ehostautuminen muille viestittävät. Alanen-Brandt muistuttaa, etteivät paljastavat vaatteet kuitenkaan merkitse sitä, että toista saisi kohdella epäkunnioittavasti. Varsinkaan lasta, joka ei osaa puolustaa itseään.

– Pitää ottaa huomioon, että lapsi ei ole valmis siihen, mitä se pukeutuminen viestittää, Alanen-Brandt sanoo.

Lähteet: Instagram, Facebook, Youtube, EGO

Lue myös:

    Uusimmat