12 vinkkiä ruokamatkalle Itä-Suomeen – kokeile ainakin näitä!

Suussa sulavia karjalanpiirakoita, vasta pyydettyjä muikkuja, uunituoretta ruislimppua, riistapateeta mäyrästä ja jäniksestä sekä oman panimon olutta. Muun muassa tällaisia makuelämyksiä voit kokea itäisessä Suomessa, jossa herkullinen lähiruokakulttuuri elää vahvana.

Uusia ja eksoottisia makuelämyksiä lähdetään usein metsästämään ulkomailta, eikä monikaan tule ajatelleeksi, että mielenkiintoisen ruokamatkan voisi toteuttaa myös rakkaassa kotimaassamme. Suomi kuitenkin pitää sisällään uskomattomia ruokakulttuurihelmiä, joiden takana on useimmiten sympaattisia perheyrityksiä.

Ruokamatkalle voi lähteä vaikkapa itäiseen Suomeen, jossa lähiruoka on monin paikoin itsestäänselvyys ja ruokapöydässä tarjotaan sitä, mitä järvestä sattuu sinä päivänä nousemaan. Nappaa tästä parhaat tärpit Etelä-Savon sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan ruokakohteisiin:

Säräpirtti Kippurasarvi, Lemi

Lemin särä nimettiin 1970-luvulla yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä, eikä suotta. Tämä suussa sulava lammasherkku on ehdottomasti kiertotien arvoinen kokemus. Särä paistetaan meheväksi koivukaukalossa eli särässä, puulämmitteisessä leivinuunissa tuntikausia

Lemiläiseen tapaan särää nautitaan hartaasti ja niin monta kierrosta kuin maistuu. Aitoa särää perinteisessä miljöössä pääsee maistamaan muun muassa Säräpirtti Kippurasarvessa. Se on Suomen ainoa yhden ruoan ravintola. Ravintolaista voi myös tilata särätuotteita kotiin nettikaupan kautta.

Lappeenrannan tori

Pysähdy reissusi varrella Lappeenrannan torilla, jossa voit maistaa legendaarisia vetyjä ja atomeja. Nämä lappeenrantalaiset lihapiirakat ovat täytetty kinkulla ja kananmunalla (vety) tai pelkästään toisella näistä (atomi).

Joensuun tori

Joensuun torilla kannattaa piipahtaa suussa sulavien karjalanpiirakoiden vuoksi. Torivierailun aikana voi oppia itsekin, miten piirakat valmistuvat, sillä Martat ovat kesäisin joka päivä paikalla leipomassa ja paistamassa piirakoita yleisön nähden. Marttakahvilassa järjestetään myös lasten piirakkakouluja viikottain.

Lomamokkila, Savonlinna

Yrittäjäpariskunta Kalle & Laura Björnin kotititilalla Lomamokkilassa voi nautiskella maaseudun rauhasta, maistella oman tilan karjaa ja majoittua perinteiseen tyyliin vaikkapa aitassa. Lomamokkila on erityisen suosittu keski-eurooppalaisten turistien keskuudessa, eikä ihme. Tila suorastaan huokuu lempeää suomalaista maalaistunnelmaa ja pitopöydässä pääsee maistelemaan aitoja savolaisia perinneherkkuja. Aterian kruunaavat tietenkin tilalla kasvatetusta Ylämään karjasta valmistetut ruoat. Lähilihaa saa ostaa tilalta myös mukaan vakuumipakattuna.

– Meillä ei ole suunniteltua ruokalistaa, vaan valmistamme ruoat aina päivittäin sen mukaan, mitä tuotteita on saatavilla ja kuinka paljon väkeä on tulossa syömään. Teemme kyllä aina hieman enemmän ruokaa siltä varalta, että joku tulee ovesta sisään, yrittäjä Laura Björn nauraa.

Seurahuoneen Muikkubaari, Savonlinna

Tästä eivät aidot savolaiset muikut enää parane. Savonlinnan Seurahuoneen kattoterassin Muikkubaariin on kesäisin valtava tunku ja annostaan voi joutua odottelemaan hetken. Lopputulos on kuitenkin odottelemisen arvoinen, kun eteen kannetaan tuoreen rapeat lankkumuikut uuniperunan kera. Ruokailun ohella voi ihastella Saimaan järvimaisemia.

Panimoravintola Huvila, Savonlinna

Suomalaisen gourmetruokakulttuurin kuvitellaan helposti rajoittuvan Kehä kolmosen sisäpuolelle, mutta Savonlinnassa toimiva Panimoravintola Huvila todistaa luulon vääräksi. Ravintolan panimon omien oluiden lisäksi paikan päällä pääsee nimittäin maistelemaan aplodien arvoista ruokaa. Kivenheiton päässä Savonlinnan keskustasta sijaitseva ravintola on auki vain kesäisin ja laadukkaan ruoan sekä omien panimotuotteiden lisäksi paikan päällä voi nautiskella silloin tällöin myös livemusiikista.

Ruokalistalta löytyy lähiruokaelämyksiä aina villisiasta järvikuhaan sekä oluthauduttettuun vasikanposkeen ja annoksille löytyy tietysty listalta myös täydelliset olut- ja viinimakuparit. Jälkiruokalistalta kannattaa ehdottomasti valita Huvilan portersuklaakakku.

– Se on ollut listallamme koko ravintolan olemassaolon ajan. Eräs australialaispariskunta rupesi kerran itkemään ilosta sitä syödessään, olutmestari, yrittäjä Jussi Hukkanen kertoo.

Ravintola on juomiensakin takia kiertotien arvoinen sillä Huvilan oluttehtaan antimia ei pääse maistelemaan missään muualla Suomessa. Viinilistaltakin löytyy erikoisuuksia, sillä ravintolalla on omaa maahantuontia.

Maatilamatkailu Mannila, Punkaharju

Jos Punkaharjun jylhät kansallismaisemat eivät jätä sinua vielä sanattomaksi, Maatilamatkailu Mannilan Ravintola Rantakatin noutopöytä jättää. Tarjolla saattaa nimittäin olla esimerkiksi mäyrästä ja jäniksestä valmistettua riistapateeta tai nurkan takaa haetusta lipstikasta valmistettua keittoa. Kesällä 2012 sesonkikokkina toimii turkulainen Antti Myllys, jonka käsialaa edellä mainitut erikoisuudetkin ovat. Edullisen noutopöydän herkuista voi nauttia upeissa järvimaisemissa ja tutustua samalla vaikkapa aitoon karavaanarikulttuuriin tai majoittua vaihtoehtoisesti upeassa järvimökissä.

Ravintola Paviljonki, Punkaharju

Kesällä 2012 suositun Punkaharjun Lomakeskuksen ravintola Paviljongin ruokalistalle ilmestyi uutena erikoisuutena Saimaa Menu. Nimensä mukaisesti menu koostuu pääosin saimaalaisista herkuista: alkupalaksi tarjoillaan täyteläistä tomaatti-nokkoskeittoa vuohenjuustolla, pääruoaksi kuohkeaa haukimureketta, paistettua kuhafilettä ja kevätsipulihollandaisea ja jälkiruoaksi mansikkavanukasta.

– Paistetut muikut ja pizzat ovat kuitenkin edelleen suosituimpia ruokia listallamme. Pizzoista eniten menee poropizzaa, kertoo matkailuyritys Finland EasyHoliday Oy:n kehitysjohtaja Pia Behm

Lomakeskus Järvisydän, Rantasalmi

Keskiaikaisteemaisen Lomakeskus Järvisydämen tunnelma on sanoinkuvaamattoman ainutlaatuinen. Upean miljöön lisäksi paikan päälle kannattaa vaivautua myös ainutlaatuisen ruoan vuoksi. Keskiaikaisravintola Piikatytössä tarjoillaan laadukkaista raaka-aineista valmistettuja annoksia savolaiseen tyyliin. Kala ei voi enää tätä tuoreemmaksi muuttua, sillä ruokapöytään kannetaan usein päivän saalis Saimaasta. Kalastuksesta innostuneet voivat toki myös itse hankkia päivän eväänsä järjestetyllä retkellä ja grillata herkut nuotiolla. Ravintola Piikatytöstä löytyy myös näkemisen arvoinen Savon suurin viiniluola, jonne yrittäjä, Savon nöyrin renki Markus Heiskanen on hankkinut laadukkaan viinikokoelman.

Muista myös tilata vierailusi aikana yksi aito savolainen espresso.

– Savolaisen espresson reseptiin kuuluu edellispäivän ensimmäiseksi keitetyt kahvit kolme kertaa uudelleen lämmitettynä, paljastaa Järvisydämen ravintolapäällikkö Veli-Pekka Tahvanainen, joka tunnetaan myös lempinimellä Lemminkäinen.

Ollinmäen viinitila, Anttola

Vuodesta 1995 toiminut Ollinmäen viinitila valmistaa herkullisia suomalaisia marja- ja hedelmäviinejä. Viinien lisäksi tilan valikoimiin kuuluvat myös siiderit, liköörit sekä tisleit. Viiniostosten lisäksi tilalla pääsee myös tutustumaan itse viinin valmistukseen. Linnamaisen navetan tilamyymälässä on myynnissä myös viinipohjaisia hyytelöitä ja salaattikastiketta sekä tervapontikkasinappia.

Vuonoksen jäätelö, Outokumpu

Keskeltä Outokummun maaseutua löydät Vuonosahon maitotilan, jossa pääset herkuttelemaan tilan omilla jäätelöillä! Vuonoksen jäätelö valmistaa suussa sulavat jäätelöherkut käsityönä oman maatilan maidosta sekä sorbetit maakunnan marjoista. Voit ostaa jäätelöpalloja ja nauttia niistä aidossa maalaismiljöössä tai ostaa erikokoisia pakkauksia kotiin viemisiksi. Tilamyymälästä saa myös pastöroitua maitoa, rasvattomana ja täysmaitona sekä tinkimaitoa ja ternimaitoa.

Tertin kartano, Mikkeli

Tertin Kartanon keittiö loihtii itse tuotetusta lähiruoasta upeita herkkuja, josta vakuutena on muun muassa arvostettu Chaine des Rotisseurs -kilpi. Vilja, vihannekset, mausteyrtit, marjat ja sienet ovat omien maiden antimia. Kartanoravintolassa on muhkea pitopöytä tarjolla iltapäivisin, illalliset on tehtävä ennakkovarauksesta. Tertin Kartanon antimia voi ostaa myös kotiinviemisiksi herkkupuodista. Ostoskassiin kannattaa napata muun muassa Tertin omaa näkkileipää, jonka ruisleipäjuuren alku on peräisin 110 vuoden takaa

Petra Kiiski/MTV3

Tiedätkö lisää hyviä ruokamatkakohteita Suomessa? Kommentoi alle!

Lue myös:

    Uusimmat