11.3. Parhaat pataruoat

Inkivääri-hedelmäpata

  • 2 omenaa
  • 2 päärynää
  • 1 ananas
  • 4 kuivattua luumua
  • n. 300 g mangoa tai persikkaa (säilyke)
  • 1 banaani
  • voita raastettua
  • inkivääriä
  • inkiväärisiirappia
  • tarjolle jäätelöä tai vaniljakastiketta

Pese ja kuori hedelmät. Pilko hedelmät suuriksi lohkoiksi. Luumut voit puolittaa. Voitele uunivuoka tai pata ja laita muutama voinokare padan pohjalle. Asettele hedelmät pataan ja ripottele sekaan hiukan raastettua inkivääriä. Lorauta lopuksi hedelmien päälle kunnolla inkiväärisiirappia. Anna hedelmien hautua 175 asteessa, kunnes ne ovat kunnolla pehmenneet ja maustuneet. Tarjoile lämpiminä jäätelön kanssa.

Voit myös halutessasi maustaa hedelmät mieluisella liköörillä.

Resepti: Jeremias Rantanen

Lappilainen kalapata

  • 600 g tuoretta kuhafileetä tai pakastekalaa
  • 6 perunaa
  • 1 sipuli
  • 2 dl smetanaa
  • 2 dl kermaa
  • 5 dl kalalientä
  • runsaasti hienonnettua tilliä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 dl lakkaa (jäisiä)
  • 50 g voita

Kuutioi kalafilee paloiksi. Kuori perunat ja paloittele ne kuutioiksi tai koverra palloja pariisinperunaraudalla. Esikeitä perunoita noin 10 min. riippuen palojen koosta. Kuori sipuli ja suikaloi se. Kuullota sipulia hetki pannulla. Laita esikeitetyt perunat, sipulisuikaleet ja kalafileet laakeaan voideltuun uunipataan, lisää joukkoon myös lakat. Sekoita smetana, kerma ja kalaliemi keskenään ja kaada ainesten päälle. Ripottele pinnalle hakattua tilliä, suolaa ja mustapippuria. Nostele vielä pieniä voinokareita pinnalle. Paista pataa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile pata ruisleivän ja lämpimän leipäjuuston kanssa.

Resepti: Annu Puolatie

Lue myös:

    Uusimmat