11.2.2002 Kiusauksen perusohje, lohi- ja punajuuri-sinihomejuustokiusaus

Kiusauksissa on yleensä suikaloituja perunoita ja muita kasviksia sekä kalaa tai lihaa. Nesteenä on perinteisesti käytetty kermaa, myös maito, kasvis-, kala-, tai lihaliemi sopii. Nesteeksi voi käyttää myös liemeen liuotettua sulate- tai tuorejuustoa.

4:lle 12:lle 1 l 3 l kiinteää raaka-ainetta (esim. perunoita, kasviksia, kalaa, lihaa, juustoa) n. 2 dl n. 6 dl nestettä (esim. maitoa, kermaa, kala-, kasvis-, lihalientä) mausteita

1. Kuori ja suikaloi tai viipaloi kasvikset. Jos käytät lihaa tai kalaa suikaloi myös se. Ruskista kokoliha ennen lisäämistä muihin raaka-aineisiin.
2. Mausta ainekset ja lado kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kaada neste päälle ja kypsennä 175-200 asteessa 1-1,5 tuntia.

Lohikiusaus

6 suurehkoa kiinteämaltoista tai yleisperunaa
1-2 sipulia
300 g lohisuikaleita
1 dl silputtua tilliä
2-3 dl hyvää kalalientä
suolaa, mustapippuria

1. Kuori ja suikaloi perunat ja sipulit.
2. Lado ainekset kerroksittain tai sekoitettuna voideltuun uunivuokaan. Kaada neste päälle ja kypsennä 200 asteessa noin tunti. Voit valella kiusausta liemellä kypsennyksen aikana.

Punajuuri-sinihomejuustokiusaus

3 tuoretta punajuurta
4-6 perunaa (kiinteämaltoista)
(perunaa ja punajuurta suikaleina yhteensä 1 l)
1 sipuli 2 dl ruokakermaa
50-100 g sinihomejuustoa
mustapippurirouhetta
(suolaa)

Lisäksi:

broilerinkoipia tai rintaleikettä
(salviaa)

1. Kuori punajuuret ja perunat. Leikkaa monitoimikoneella ohuiksi suikaleiksi. Hienonna sipuli.
2. Lado voideltuun vuokaan vuorotellen punajuuri- ja perunasuikaleita, sipulisilppua, sinihomejuustoa ja rouhi päälle mustapippuria. Voit lisätä myös ripauksen suolaa, riippuen siitä kuinka paljon käytät sinihomejuustoa.
3. Kaada lopuksi vuokaan ruokakerma.
4. Kypsennä 200 asteisessa uunissa ensin noin puoli tuntia ja lisää kiusauksen päälle broilerinkoipia tai rintafileitä. Jatka kypsentämistä vielä noin tunnin ajan. Mausta tuoreella salvialla.

Lue myös:

    Uusimmat