10 syytä suunnata syksyllä Tanskaan

Huolimatta Tanskan läheisestä sijainnista, on enemmän kuin todennäköistä, että et ole astunut jalallasi Kööpenhaminan lentoaseman ulkopuolelle. Pieni Tanska on kuitenkin ihanteellinen matkakohde, jolla on paljon tarjottavaa jokaiseen makuun.

Kuvankauniita kaupunkeja, valkeita hiekkarantoja dyyneineen, värikästä viikinkihistoriaa, modernia taidetta ja keskiaikaisia linnoja – Tanskaa ei ole syytä jättää pois laskuista syyslomaa suunnitellessa. Älä anna pienen koon hämätä, sillä pinta-alaltaan Ruotsin ja Norjan varjoon jäävästä Tanskasta löytyy uskomattoman paljon nähtävää ja koettavaa. Hotellihintojen vertailusivusto Trivago keräsi 10  syytä siihen, miksi tämän Skandinavian helmen pitäisi olla seuraava maa, johon matkustat.

1. Aarhus

Vain harvoin moderni kaupunkikulttuuri ja vanhanaikaisuus kohtaavat samalla tavoin kuin Tanskan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Aarhusissa. Elämää sykkivä opiskelijakaupunki tarjoaa vierailijoilleen  sekä Tanskan erikoisinta arkkitehtuuria että historiallisen vanhankaupungin tulvillaan mielenkiintoisia museoita, jotka kertovat kaupungin yli 1200-vuotista tarinaa. EU on valinnut viikinkiajalla perustetun Aarhusin vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, mikä tuo paikkakunnalle satoja erikoistapahtumia seuraavan kolmen vuoden ajalle – täydellinen ajankohta tutustua idylliseen Aarhusiin.

2. Bornholm

200 kilometriä Kööpenhaminasta itään, Ruotsin ja Puolan välistä löytyy värikkään historian vaalima Bornholm. Strategisesti merkittävän sijaintinsa vuoksi Bornholmin saaren hallinnasta on taisteltu useampaan otteeseen ja tästä syystä saarta koristaa muun muassa Pohjois-Euroopan suurin keskiaikainen linnoitus, Hammershus. Sotilaiden sijaan tänä päivänä Bornholmia saartavat kuitenkin turistit, jotka etsivät rauhaa ja hiljaisuutta kallioisten rannikkomaisemien ja kuvankauniin maaseudun keskeltä.

3. Legoland, Billund

Tanskan suosituin vierailukohde Kööpenhaminan ulkopuolella on tietenkin Billundissa sijaitseva Legoland. Vuonna 1968 ovensa avannut teemapuisto on toivottanut jo yli 50 miljoonaa kävijää tervetulleeksi Legojen maailmaan. Lego-palikoista rakennettujen kaupunkien lisäksi teemapuistosta löytyy muun muassa Sea Life -akvaario, napapiiristä inspiraarionsa saanut, pingviinien asuttama Polar Land sekä tietenkin huikeita vuoristoratoja. Maailman ensimmäisessä Legolandissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin, mikä tekee Billundista täydellisen matkakohteen koko perheelle.

4. Louisiana Museum for Moderne Kunst

Louisianan modernin taiteen museo on Tanskan kulttuuritarjonnan ehdotonta kärkeä. Humlebaekin kunnassa sijaitsevan Louisianan maine yltää toisen maailmansodan ajoilta aina tähän päivään asti ja se on nykyisin Tanskan eniten vierailtu taidemuseo. Louisianan kattava taidekokoelma muodostuu yli 3 500 taideteoksesta. Kansainvälisesti tunnettujen nimien taidonnäytteiden ohessa Louisianan tiloja koristavat niin veistokset kuin mielenkiintoiset ja vaihtelevat näyttelytkin. Taidemuseon kokoelma elää ja uusiutuu taukoamatta, joten Louisianassa voi käydä kerran jos toisenkin.

5. Silkeborg ja Tanskan järvet

Vaikka olemmekin etuoikeutettuja elämään tuhansien järvien maassa, itäisen Jyllannin järvet ovat aivan omaa luokkaansa. Jokien ja ylänköjen ympäröimä järvialue on ehdoton ykkösvaihtoehto myös tanskalaisten keskuudessa, kun kaipuu luonnon rauhaa ja raikkautta kohtaan iskee. Silkeborgiin ja sen ympäristöön viitataan usein myös Tanskan Venetsiana – alueena, joka tulvii romantiikkaa, historiaa ja jumalaisia maisemia.

6. Kronborgin linna

Helsingørin kaupungin läheisyydessä maisemaa koristava Kronborgin linna oli inspiraation lähteenä yhdelle Shakespearen tunnetuimmista teoksista. Useasti näytelmän estradina toiminut Kronborg isännöikin nykyisin opastettuja kierroksia Hamletin kohtalokkaissa jalanjäljissä. Kronborg on myös yksi Pohjois-Euroopan suurimmista renessanssin aikaisista linnoista ja tarun mukaan Tanskan kansallissankari Holger Danske asuttaa linnaa yhä tänäkin päivänä heräten unestaan aina vaaran uhatessa valtakuntaa.

7. Kööpenhamina

Haastava, vihreä, tyylikäs... Kööpenhaminaa voi kuvailla monin eri sanoin ja mikä parasta, Tanskan kiehtovaan pääkaupunkiin voi myös tutustua monin eri tavoin. Hyppää vaikkapa venekiertoajelun kyytiin tai nappaa vesibussi tavallisen linja-auton sijaan. Kapua fillarin selkään ja suorita kaupunkikierros pyöräillen tai istahda kotoisan kahvilan terassille seurailemaan kaupungin vilskettä. Neljästi maailman parhaaksi ravintolaksi valittu Noma, symbolinen Pieni merenneito -patsas, maailman toiseksi vanhin huvipuisto Tivoli ja monet muut Kööpenhaminan nähtävyydet vetävät matkailijoita puoleensa vuodesta toiseen.

8. Skagen ja Jyllannin niemimaa

Tanskan pohjoisimmista kärjestä löytyy Skagenin taajama-alue, joka tunnetaan pitkien, valkeiden hiekkarantojensa ansiosta myös nimellä ”Valon maa”. Skagenin sarveksikin kutsuttu niemenkärki on Pohjanmeren ja Itämeren kohtauspaikka, jossa merivirtojen yhtymäkohdan voi erottaa helposti ristiaallokon ansiosta. Løkkenin rantamajojen lisäksi alueen tunnetuimpia maamerkkejä on hiekkaan hautautunut kirkko, Den Tilsandede Kirke. Pyhän Laurentiuksen kunniaksi rakennettu kivikirkko hautautui 1700-luvun lopulla dyyneiltä ajelehtineeseen hiekkaan. Näkyville jääneeseen kirkon torniin voi kavuta ympäröiviä maisemia ihailemaan.

9. Roskilden viikinkilaivamuseo

Tanskan pitkän ja kirjavan historian jännittävintä antia on tietenkin viikinkiaika ja ympäri maata löytyykin lukuisia museoita, jotka kertovat monenmoista tarinaa viikinkien ajoilta. Roskildessä sijaitsevaa viikinkilaivamuseota on useasti kuvailtu yhtenä Tanskan parhaista museoista. Museo avattiin vuonna 1969 esittelemään yleisölle viittä 1000-luvulla Roskilde-vuonoon upotettua viikinkilaivaa. Museota laajennettiin vuonna 1997 ja museosaarella vierailijat pääsevät seuraamaan oikeita veneenveistäjiä työssään.

10. Møns Klint

Yksi koko maan silmiinpistävimmistä luonnonmuodostumista löytyy Mønin saarelta Tanskan eteläisestä osasta. Møns Klintin kallionjyrkänteet ovat kuin suoraan postikortista. Jopa 120 metriä meren pinnan yläpuolelle ulottuvat dramaattiset kalkkikivikalliot  ovat inspiroineet taidemaalareita kautta aikojen. Vuonna 2007 Tanskan kuningatar Margareeta II avasi Møns Klintin läheisyyteen GeoCenter-nimisen geologisen museon, joka esittelee Tanskan esihistoriaa jopa 70 miljoonan vuoden päähän. 

Lähde: Trivago

Lue myös:

    Uusimmat