10 pientä elämäntapamuutosta painonpudottajalle

Pienet arjen valinnat auttavat kohti kevyempää oloa ja pienempiä kiloja. Lue nämä vinkit ja kokoa itsellesi sopivimmat muutoksen työkalut.

Pienen pienillä arjen muutoksilla teet hoikkuushaaveista totta. WebMD.com teki kymmenen kohdan listan pienistä elämäntapamuutoksista, jotka tukevat tavoitteita painonpudottamisessa.

1. Arvioi ruokailutottumuksesi

Syötkö myöhään illalla? Naposteletko ruoanlaiton ohella? Syötkö lapsilta jääneet ruoantähteet? Rupea kiinnittämään huomiota kaikkiin suupaloihin. Usein suuhun tulee laitettua kaikenlaista, etkä lopulta edes muista kaikkea syömääsi. Ruokapäiväkirjasta on iso apu tässä.

2. Ruokastrategia

Tarvitset kunnon strategian niiden hetkien varalle, kun sorrut helposti herkkuihin ja ylensyöntiin. Varaa terveellisiä välipaloja mukaasi töihin, kouluun tai harrastuksiin. Näin sudennälkä ei pääse yllättämään, ja sinun on helpompi noudattaa terveellistä ruokavaliota.

3. Täydellä mahalla kauppaan

Kun olet kylläinen ja menet kauppaan fiksusti laaditun listan kanssa, pystyt välttelemään parhaiten herkkujen houkutukset ja impulssiostoksien teon. Kun jääkaappi, pakastin ja ruokakomero ovat täynnä terveellisiä vaihtoehtoja, on helpompi syödä terveellisesti.

4. Ateriarytmi

Suunnittele elämänrytmiisi sopivat, säännölliset ruokailut ja pidä niistä kiinni. Viisi tai kuusi pientä sekä kevyttä ateriaa päivässä, tasaisin väliajoin syötynä, auttavat painonhallinnassa pitämällä aineenvaihdunnan vauhdissa.

5. Syö vain pöydässä – vain lautaselta

Istu alas, ota lautanen eteesi ja keskity siihen, mitä syöt. Pakkauksista napostelu ja seisaallaan syöminen ei ole keskittynyttä syömistä, ja silloin määrät paisuvat helposti hallitsemattomiksi.

6. Annostele lautasille

Tarjoile ruoka lautasille annosteltuna. Jos istut ruokapöydässä kukkuraisten patojen äärellä, itsekuri katoaa helposti ja on helppo ottaa vielä vähän lisää. Muista, että aivot vastaanottavat viestin kylläiseltä vatsalta noin 20 minuutin viiveellä.

7. Syö hitaasti, pureskele hyvin ja nauti mausta

Ota suupala, pureskele se hyvin ja nauti ruoan mausta. Laita haarukka välillä alas, juttele pöytäseurueen kanssa. Ruokahetket eivät ole nopeusennätysten tekoa varten, vaan tarkoitus on nauttia hyvästä ruoasta kaikessa rauhassa. Muista juoda myös lasillinen vettä ennen ateriaa, niin tulet nopeammin kylläiseksi.

8. Älä syö aterian jälkeen

Anna vatsallesi toimintarauha. Aterian jälkeen voit juoda kalorittomia juomia tai pureskella purkkaa. Myös hampaiden harjaaminen aterian jälkeen pitää turhat napostelu- ja syömishalut poissa.

9. Välipala = pieni ateria

Valitse laadukasta välipalaa, joka ravitsee. Välipala on kuin pieni ateria, jossa tulee olla hiilihydraattia, proteiinia ja vain vähän rasvaa. Älä laita suuhusi mitään, mistä ei ole sinun elimistöllesi hyötyä.

10. Aamupala aloittaa päivän

Yöllä keho paastoaa ja on levossa. Aamulla kroppa tarvitsee polttoainetta, että aineenvaihdunta lähtee kunnolla käyntiin ja saat energiaa koko päiväksi.

Millaisia elämäntapamuutoksia sinä olet tehnyt painonhallinnan tueksi? Kerro vinkkisi alla olevassa kommenttiosiossa.

MTV3/Helmi

Lähde: WebMD.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja