Mainos

10 inhon väristyksiä aiheuttavaa ääntä – tämän takia ne karmivat niin paljon

Tietyt äänet nostavat ihon kananlihalle ja aiheuttavat inhon väristyksiä. Tutkijat ovat löytäneet kymmenen epämiellyttävintä ääntä ja selvittäneet, mikä niissä inhottaa, Tieteen Kuvalehti paljastaa.

Taulun raapiminen kynsillä, haarukan kirskunta lautasta vasten ja vauvan itku. Tietyt äänet voivat tuntua piinallisen epämiellyttäviltä.

Newcastlen yliopiston tutkijaryhmä selvitti vuonna 2012 äänten ja inhon tunteen yhteyttä ihmisillä ja kokosi tutkimuksen perusteella listan kymmenestä epämiellyttävimmästä äänestä.

Taajuus ratkaisee ärsyttävyyden

Tutkijaryhmä magneettikuvasi 13 henkilöä samaan aikaan, kun koehenkilöille soitettiin erilaisia ääniä. Koehenkilöiden piti myös ilmoittaa, kuinka epämiellyttävinä he pitivät ääniä.

Tulosten analyysi paljasti, että koehenkilöiden oli vaikeaa sietää etenkin ääniä, joiden taajuus oli 2 000–5 000 hertsiä. Esimerkiksi kirkaisu asettuu tälle taajuusalueelle.

10 epämiellyttävintä ääntä

1. Veitsi raapii lasipulloa

2. Haarukka raapii lautasta

3. Liitu raapii taulua

4. Viivoitin raapii lasipulloa

5. Kynsi raapii taulua

6. Naisen kirkaisu

7. Kulmahiomakone

8. Pyörän jarrujen kirskunta

9. Vauvan itku

10. Sähköporakone

Syy reaktioon piilee mantelitumakkeessa. Mantelitumake on aivojen alue, joka käsittelee muun muassa pelko- ja puolustautumisreaktioita.

Ikävä ääni muistuttaa pelkoa

Magneettikuvaus osoitti, että kun aivojen kuuloaivokuori altistettiin epämiellyttäville äänille, sieltä lähti runsaasti hermoimpulsseja juuri mantelitumakkeeseen.

Impulssit aktivoivat mantelitumaketta ja saivat aikaan puolustautumisreaktion, joka äänten kyseessä ollessa tuntui inhona.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Tieteen Kuvalehden kanssa.

Muita Tieteen Kuvalehden artikkeleita:


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.