10 faktaa appelsiineista – vitamiinipommi ehkäisee ylipainoa!

Appelsiinisesonki on kuumimmillaan alkutalvesta. Nyt kaupoista kannattaa kantaa kotiin tätä mehukasta ja raikasta hedelmää, josta voi valmistaa monipuolisesti erilaisia suolaisia ja makeita ruokia.

– Suomalaisen aikuisväestön hedelmien kulutuksesta sitrushedelmien, ja erityisesti appelsiinin, osuus on merkittävä ja sitä on hyvin saatavilla ympäri maata, sanoo ravitsemustieteen asiantuntija ja yliopistonlehtori Maija-Liisa Erkkola Helsingin Yliopistolta.

Tiesitkö näitä appelsiinista:

1. Appelsiinin c-vitamiinipitoisuus on korkeimmillaan, kun sen nauttii sellaisenaan.

2. Appelsiini on erityisen herkkä etyleenille. Etyleeni on väritön kaasu, joka on luonnollinen osa kasvin hengitystä. Appelsiini olisi hyvä pitää erossa runsaasti etyleeniä tuottavista hedelmistä. Tällaisia ovat muun muassa omena, banaani, mango, luumu, tomaatti, persikka, päärynä ja papaija. Laita siis suosiolla appelsiinisi eri kippoon, kuin muut hedelmät.

3. Samassa astiassa appelsiini viihtyy muiden sitrushedelmien, kuten mandariinien, kiivin, greipin ja kumkvatin kanssa.

4. Appelsiini on kotoisin Kiinasta. 1550-luvulla italialaiset ja portugalilaiset kauppiaat toivat appelsiinipuita Eurooppaan Välimeren alueelle.

5. Appelsiini tunnetaan runsaasta C-vitamiinipitoisuudestaan. Sen tiesivät jo merimiehet 1500-luvulla: He kasvattivat pitkien laivamatkojen aikana appelsiinipuita laivan kannella välttääkseen keripukkia.

6. Appelsiinin, samoin kuin monien muiden hedelmien, kulutuksella on merkitystä kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, ja ylipainon ehkäisyssä.

– Appelsiinin kohdalla terveysvaikutusten arvellaan liittyvän runsaaseen kuitu- ja flavonoidipitoisuuteen ja C-vitamiiniin, Erkkola sanoo.

7. Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä. Paras paikka kotona niille on jääkaapin hedelmälokero. Appelsiini säilyy huoneenlämmössä noin viikon, jääkaapissa ainakin kaksi viikkoa.

8. Appelsiini on sataprosenttisesti syötävä hedelmä. Sen paksu kuori ei välttämättä maistu kovin hyvälle, mutta sen syöminen ei ole vaarallista. Kuorta käytetäänkin mausteena esimerkiksi liharuoissa hienoksi raastettuna.

9. Yleisesti tiedetään, että appelsiini on C-vitamiinipommi. Harva tietää, että se sisältää melkein yhtä paljon kalsiumia ja kaliumia.

10. Kuinka valita hyvä appelsiini? Hyväkuntoinen appelsiini on kokoonsa nähden painava, rypytön, joustava muttei pehmeä ja raikkaantuoksuinen. Kaikenlaiset muhkurat ja rypyt appelsiinin kuoressa kertovat siitä, että hedelmä ei ole myöskään sisältä kovin hyvä.

Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi, @nitamakkonen

Lue myös:

    Uusimmat