10 asiaa, jotka sinkun tulisi oivaltaa ennen parisuhdetta

Asiantuntija kertoo, miten sinkkuuden kierteen voi katkaista ja itseään oppia arvostamaan enemmän.

Kirjailija Shonda Brown White jakaa teoksessaan Don’t Be A Wife To A Boyfriend: 10 Lessons I Learned When I Was Single asioita, joita nyt jo naimisissa oleva nainen oppi ollessaan sinkkuna.

Vaikka White kertoo, ettei hänellä ole kaikkia vastauksia taskussaan, tarjoaa kymmenen kohdan lista parhaat asiat, jotka jokaisen sinkun tulisi oivaltaa matkalla vakavaa parisuhdetta kohti.

1. Opettele rakastamaan itseäsi ennen kuin otat rakkautta vastaan

Whiten mukaan tapa, jolla annamme muiden kohdella itseämme, on heijastus siitä, kuinka paljon tai vähän itse rakastamme ja arvostamme itseämme.

– Tajusin kauan aikaa sitten, että epäterve tarpeeni etsiä rakkautta johtui itsetunnon puutteesta ja siitä, etten rakastanut itseäni. Opettele olemaan sinkku ja tyytyväinen, jotta et päädy olemaan kokonaan riippuvainen jostain toisesta henkilöstä, hän neuvoo.

2. Anna suhteen edetä omalla painollaan

Asiantuntijan mukaan deittailussa kannattaa laittaa jäitä hattuun: Jos uutta henkilöä on tapaillut vasta muutamien kuukausien tai vain viikkojen ajan, ei tulisi ajatella heti, että suhde on vakava tai tässä on tuleva puoliso.

Whiten mukaan suhdetta ei pidä pakottaa, se voi pahimmillaan saada jopa potentiaalisen kumppanin säikähtämään. Sen sijaan keskustelujen ja suhteen tulisi antaa edetä omalla painollaan.

3. Älä ajattele, että voit muokata kumppanin sellaiseksi kuin haluat

– Olen todistanut, kuinka ihmiset voivat muuttaa elämänsä ajan kanssa. Ymmärrä kuitenkin, että voimme muuttaa vain asioista, joita meillä on valtaa muuttaa, White sanoo.

White muistuttaa, että suhteessa voi vaikuttaa muutokseen esimerkiksi puhumalla, mutta muutosta ei voi pakottaa. Hän sai oman aviomiehensä kiinnostumaan naiselle itselleen tärkeistä hengenasioista kertomalla, mitä ne hänelle merkitsivät sen sijaan, että olisi pakottanut tämän kanssaan kirkkoon.

4. Älä odota samalla kaavalla eri tulosta

White kertoo menneisyydessään toistaneensa samaa kaavaa: hän deittaili samanlaisia miehiä, teki samanlaisia asioita. Tietynlainen käytös sai uskomaan, että niin asioiden täytyi olla, sen hän ansaitsi. Aviomiehensä kohdalla nainen teki kuitenkin kaiken eri tavalla, eikä suostunut hyväksymään mitään muuta, kuin sen mitä hän todella ansaitsi.

– Nainen, jonka haluat, on yleensä se, jonka takia täytyy tehdä töitä, hän lainaa sanontaa.

5. Panosta itseesi

Sinkkuna oleminen ei tarkoita sitä, että elämä seisahtuu. Sen sijaan Whiten mukaan kannattaa panostaa omaan uraan, tulevaisuuteen ja fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen sekä tietenkin hauskanpitoon.

Vaikka näitä asioita voi tehdä silloinkin, kun on suhteessa, nyt sinkkuna on hyvä mahdollisuus ja aika panostaa itseensä. Keskity siihen, mitä voit tehdä juuri nyt.

6. Älä selittele niille, jotka eivät selityksiä kaipaa

Jos etsii parisuhdetta tai ei ole deittailuelämäänsä tyytyväinen, kannattaisi Whiten mukaan sulkea elämästään ihmiset, jotka jatkuvasti satuttavat ja kohtelevat huonosti, ja ihmiset, jotka ovat välillä kiinnostuneita ja välillä taas eivät.

– Odotat, että he saavat itsensä kasaan ja tulevat takaisin, tai jahtaat ihmisiä, jotka eivät jahtaa sinua. Usko tai älä, olen käyttänyt ”estä” ja ”poista” -toimintoja puhelimessani varmistaakseni, etten vajoa takaisin ansaan ja vastaa heidän puheluihinsa ja viesteihinsä, White kertoo.

7. Älä ole vaimo poikaystävällesi

Whiten mukaan monille huolenpitäminen on luonnollista ja poikaystävälle haluaa totta kai näyttää, kuinka hyvä vaimo olisikaan. Asiantuntija kuitenkin varoittaa, ettei kannata antaa liikaa liian pian.

– Minulla oli tapana antaa itseni vapaasti, sekä fyysisesti että psyykkisesti, ja ihmisille, jotka eivät sitä ansainneet. Parisuhteiden pitäisi olla 100/100 – molemmat antavat itsestään sata prosenttia.

Jos antaa itsestään liian paljon liian pian, voi joutua pettymään, jos ei saakaan vastakaikua.

8. Älä sekoita rakkautta ja halua

– Monet meistä ovat tuhonneet suhteita tai päätyneet särkemään sydämensä, koska jossain vaiheessa vedimme johtopäätöksen, että seksin olemassaolo tarkoittaa automaattisesti rakkautta. Usko minua, fyysinen vetovoima, seksi ja intiimiys – niillä on väliä, mutta älä anna fyysisen viehättävyyden muuttua häiriötekijäksi, White sanoo.

Onneksi naisen mukaan molemmat, sekä seksin että rakkauden, voi saada, kun se oikea osuu kohdalle.

9. Asiat eivät tapahdu yhdessä yössä, ne vievät aikaa

Joillekin rakkauden löytäminen vie muutaman yrityksen, joillekin kuukausia, vuosia ja joillekin jopa koko elämän. White kertoo oppineensa, ettei rakkautta voi kiirehtiä eikä hänkään muuttunut sinkusta aviovaimoksi yhdessä yössä.

– Olen oppinut, että useimmiten juuri silloin, kun lopetamme huolehtimisen ja etsimisen, se tapahtuu.

10. Älä ole "yli 30 vuotta ja huolissasi"

White muistuttaa, että minkäikäisenä tahansa voi olla ”yli 30 vuotta ja huolissaan”-ajattelutapa, joka tarkoittaa käytännössä "sitä naista, joka on todella ylitsepääsemättömän pakkomielteinen löytämään miehen ja kokoajan surullinen siitä, ettei hänellä ole miestä".

– Minullakin oli päiviä, jolloin tunsin itseni yksinäiseksi ja itkin itseni uneen miettien, mitä jos se ei koskaan tapahtuisi minulle. Tiedän, että sinulla tulee olemaan myös näitä päiviä ja hetkiä, mutta et voi jäädä vellomaan sinne. Ota hetkesi, tomuta itsesi siitä irti ja jatka eteenpäin ja keskity asioihin, joita sinulla on, White sanoo.

Jos ei kykene olemaan itsekseen onnellinen, tuskin pystyy olemaan kenenkään toisen kanssa.

***

1:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja