10.2.2004 Lihapullat, muhennettua punalinssiä ja omenasalaattia (4 annosta)

Lihapullat

100 g sianjauhelihaa
400 g naudan/lampaan/hirvenjauhelihaa
1 hienonnettu sipuli
2 kananmunaa
1 dl vettä/lihalientä/maitokerma-seosta/vichyä
1/2 dl korppujauhoa/leipäraastetta/kypsää perunaa
öljyä tai voita
paistamiseen
suolaa ja valkopippuria

Turvota korppujauhot/leipäraaste nesteessä. Hienonna sipulia ja kypsennä sipuli öljyssä. Lisää jauhelihan joukkoon, lisää myös kananmunat ja turvotettu korppujauho/leipäraaste/peruna. Mausta ja anna levähtää hetki. Paista koelihapulla ja maista. Muotoile haluamasi muotoisia ja kokoisia lihapullia ja paista öljyssä paistinpannulla tai 200 C uunissa noin 13-15 minuuttia.

Variaatioita:

- raasta joukkoon kypsää punajuurta (ei etikkapunajuurta)
- mausta intialaisella punaisella tai keltaisella curry-mausteseoksella
- mausta tuoreella chilillä, korianterilla ja raastetulla inkiväärillä
- mausta gorgonzolalla tai muulla sinihomejuustolla
- lisää taikinaan kaprista ja kypsennä lihaliemessä keittämällä,
keitinliemestä valmistuu kastike suurustamalla ja maustamalla.

Tomaattiin muhennettua punalinssiä

2 dl punalinssejä
2 valkosipulin kynttä
4 dl kasvislientä
4 dl tomaattimurskaa
chiliä tai tabascoa
suolaa
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia tai lehtipersiljaa

Huuhtele punalinssit. Kiehauta kasvisliemi ja kypsennä valkosipulin kynsiä noin 5 minuuttia, ota pois liemestä ja murskaa. Lisää punalinssit kasvisliemeen ja keitä hiljaa noin 15 minuuttia, lisää tomaattimurska, valkosipulit ja mausteet. Keitä vielä noin 5 minuuttia. Koristele ruohosipulilla tai lehtipersiljalla.

Omenasalaatti


4 vihreää omenaa
sitruunan mehu
öljyä
suolaa ja pippuria
Suikaloi omenat ja mausta öljyllä, sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla.

Resepti: Jyrki Sukula

Lue myös:

    Uusimmat